Морозюк Софія Юріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соня Морозюк
Софія Юріївна Морозюк
Народження 22 серпня 1998(1998-08-22) (25 років)
Харків, Україна
Країна  Україна
Діяльність художниця

Софія Юріївна Морозюк[1], більш відома як Соня Морозюк (нар. 22 серпня 1998, м. Харків, Україна) — українська художниця.

Життєпис

Народилася 22 серпня 1998 року у місті Харків. Після закінчення підготовчого відділення навчалася у ліцеї мистецтв № 133, клас викладача М. А. Руденко. Була дипломантом кількох всеукраїнських та міжнародних дитячих художніх конкурсів. Перевагу надавала живопису[2][3].

Морозюк звинувачували в копіюванні американського художника та вуличного митця з Санкт-Петербургу[4]. У січні 2024 художниця Олена Крючкова заявила, що Софія Морозюк копіювала її картини 2018 року[5].

20 грудня 2023 р. в Інституті проблем сучасного мистецтва в Києві відкрилася виставка Морозюк. Допрем'єрний показ відвідали гімнастка Ганна Різатдінова, співачка Tayanna, прима-балерина Христина Шишпор, телеведуча Маріна Арістова[6]. За тиждень показ виставки було призупинено через розслідування та арешту за хабар майбутнього свекра художниці[7].

Творчість

Постійна експозиція
Персональні виставки
Мурали
Колективні проєкти
Аукціони

Особисте життя

Батько — Юрій[12] Морозюк, дизайнер інтер'єрів, викладач дизайну на кафедрі дизайну та інтер’єру у ХНУ імені Бекетова та член Союзу дизайнерів України[4], серед його робіт у Харкові - проєкт Клубу журналістів «Перша Столиця», проєкт станції Технічної Творчості Молоді, проєкт ресторанного комплексу «Британія», дизайн-проєкт відкритого спортивного комплексу у парку Маяковського[13], мати — Ліліанна Семенюта[2]. За даними Вадима Позднякова, мати художниці обурювалася процесами деколонізації у Харкові[14]. Батьки мешкають у Харкові.

Була заручена[15] з Романом Гринкевичем — сином львівського підприємця Ігоря Гринкевича, який був одним із найбільших постачальників Міністерства оборони, та був заарештований за спробу підкупити одного з керівників Головного слідчого управління ДБР. За словами журналіста Євгена Плінського «розкрутку» молодої художниці забезпечили гроші Романа Гринкевича[16]. Після арешту свого майбутнього свекра Морозюк заявила, що нічого не знала про джерела прибутку свого нареченого та його родини[17].

Майно

Протягом 2023 року Морозюк придбала Porsche Cayenne, 2015 року та нежитлове приміщення в центрі Києва на вулиці Саксаганського, площею 122 м2. за 4,6 млн грн[1].

У січні 2024 Агентство з розшуку та менеджменту активів на запит ДБР віднайшло майно Ігоря Гринкевича, зокрема, дві квартири, оформлені на Морозюк. За даними розслідування, це житло могло бути придбано на вкрадені у держави гроші родиною Гринкевича. Морозюк заявила, що обидві квартири було куплені повністю чи частково за гроші батька ще до знайомства зі своїм нареченим[18].

Примітки

  1. а б Мародери в вишиванках
  2. а б Вот история о том, кто же на самом деле «Создал Sonya Moroziuk»
  3. Хто така Соня Морозюк і скільки коштує її Мазня. KP.UA (укр.). Процитовано 20 січня 2024.
  4. а б Меми про Соню Морозюк, наречену Романа Гринкевича, яка досягла успішного успіху. Люкс (укр.). 8 січня 2024. Процитовано 23 січня 2024.
  5. Українська художниця Олена Крючкова вважає, що авторка виставки «Мазня» та наречена фігуранта корупційного скандалу в Міноборони Романа Гринкевича Софія Морозюк копіювала її картини
  6. Різатдінова, Арістова, Tayanna та Шишпор засвітилися на відкритті «Мазні» Морозюк Tabloid.pravda.com.ua
  7. Виставку «Мазня» Морозюк закрили після арешту за хабар майбутнього свекра художниці // Еспресо TV
  8. Даша ШЕРСТЮК (11 січня 2024). «Мазня» Соні Морозюк: чиї роботи сплагіатила художниця і до чого тут корупція на війні (укр.). «UA.NEWS». Процитовано 15 травня 2024.
  9. а б У Києві з’явився стінопис, присвячений єдності та стійкості українського народу (укр.). «MMR». 3 березня 2023. Процитовано 15 травня 2024.
  10. Сюзанна АЛЬ МАРІДІ (3 вересня 2023). Творча колаборація від «Голосу країни», SHAKE ZERO, Соні Морозюк та Charity Hub: у Києві з'явився мурал на підтримку українців (укр.). «1+1». Процитовано 15 травня 2024.
  11. Денис БУЛАВІН (21 січня 2024). У Києві наказали зафарбувати мурал за картиною Соні Морозюк. До того його обмалювали невідомі (укр.). «Громадське телебачення». Процитовано 15 травня 2024.
  12. Батько був з тих, хто хейтив мій живопис: Юна художниця оригінально відповіла своїм недругам
  13. https://vsn.ua/news/bula-zamizhnya-za-cholovikom-z-volini-ta-pishla-do-romana-grinkevicha-yak-sonya-morozyuk-zavdyaki-narechenomu-koruptsioneru-stala-uspishnoyu-ta-mayzhe-vtratila-vse-39001
  14. А це мама Соні Морозюк обурюються тим, що зафарбували мурал з Пушкіним у Харкові
  15. "У багатстві та бідності, поки ГБР не розлучить нас": наречена Гринкевича Морозюк розірвала заручини. Телеграф (укр.). 17 січня 2024. Процитовано 23 січня 2024.
  16. Хто така Соня Морозюк, яка заручена з сином затриманого корупціонера: картини за $10 тисяч, пропозиція у Венеції та колаби з зірками
  17. «МРАЗНЯ НА КРОВІ»: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО КОРУПЦІЙНИЙ СКАНДАЛ НАВКОЛО «ХУДОЖНИЦІ» СОНІ МОРОЗЮК
  18. Соня Морозюк виправдалась через квартири на "чесно зароблені" гроші. РБК-Украина (укр.). Процитовано 20 січня 2024.

Посилання