Морський лев (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морський лев
Версії
Морський лев, проілюстрований у «Повному посібнику з геральдики» (1909)
Деталі

У геральдиці термін морський лев (іноді званий морс)[1] належить міфічній істоті, яка має голову і верхню частину тіла лева, але з перетинчастими передніми кінцівками та риб'ячим хвостом.[2] Найчастіше вони зустрічаються як щитотримачі, але також зустрічаються як нашоломники та іноді як гербові фігури.[1] Морських левів часто можна зустріти в поставі «сидячи» або «прямо сидячи», але їх також можна знайти «прямуючи» (горизонтально, ніби пливуть) або «виходячи» (виходять із морських хвиль).[1]

На Філіппінах[ред. | ред. код]

Філіппінський орден Почесного легіону

Морський лев займає важливе місце в геральдичній традиції Філіппін, де він символізує державну владу та владу. Він зображений на гербі столиці, Римо-католицькій архієпархії Маніли, печатці ВМС Філіппін, президентській печатці, печатках Департаменту фінансів, Департаменту освіти та інших різних державних установ. Його також можна знайти на знаку ордена Почесного легіону.

Геральдичний знак походить від колоніального герба Маніли, де морський лев представляє острови як ультрамарське (заморське) володіння Іспанії; лев, зрештою, походить від герба Кастилії та Леона.

30 травня 1596 року король Іспанії Філіп II надав Манілі власний герб:[3]

«На верхній половині герба — золотий замок на червоному полі, з дверима та вікнами синього кольору, на щиті — корона. У нижній половині на блакитному полі зображена фігура напівлева напівдельфіна в сріблі з кольоровими кігтями та язиком, який тримає в лапі оголений меч…»

В інших країнах[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в Fox-Davies, Arthur Charles (1909). A Complete Guide to Heraldry. London & Edinburgh: T.C. & E.C. Jack. с. 186.
  2. Sea lion. Pimbley's Dictionary of Heraldry. Baltimore: Arthur Francis Pimbley. 1908. с. 58. Процитовано 29 лютого 2012.
  3. Ocampo, Ambeth (2012). Looking Back 6: Prehistoric Philippines. Mandaluyong, Philippines: Anvil Publishing, Inc. с. 21. ISBN 978-971-27-2767-2.
  4. Hsinchu Carp Statue opening ceremony. Архів оригіналу за 2 грудня 2008. Процитовано 21 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]