Мосхофор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мосхофор
грец.: μοσχοφόρος
Чоловік несе жертовну тварину
Час створення: 560 до н.е.
Висота: 162 см
Матеріал: Вапняк
Зберігається: Афінський акрополь
Афіни
Музей: Новий музей Акрополя
CMNS: Мосхофор у Вікісховищі

Мосхофор ( грец . μοσχοφόρος «носій телят») — давньогрецька статуя архаїчного періоду, також відома англійською як «Теленосець ». Її фрагменти розкопали в Персершутті в Афінському акрополі в 1864 році. Статуя створена приблизно у 560 р. до н.е. і, за оцінками, спочатку була висотою 1,65 метра (5,4 футів). Зараз вона знаходиться в Музеї Акрополя в Атенах, Греція.

Стан[ред. | ред. код]

Статуя в поганому стані і в деяких місцях розбита. Відсутні ноги нижче колін з обох боків, а також відбиті руки. Від усієї скульптури відокремилися статеві органи та ліве стегно. Нижня половина обличчя (зона підборіддя) відкололась. Ножка з цоколем з'єднується з постаментом. Теля добре збереглося, проте очі Мосхофора відсутні. Решта скульптури в чудовому стані. [1]

Історія[ред. | ред. код]

Скульптуру знайшли в Атенському Акрополі в 1864 році. У 1887 році було виявлено постамент. Вона зроблена з водопроникного вапняку, а її постамент прикріплений до правої ноги скульптури.

Напис на ньому стверджує, що хтось на ім’я Ромбос (можливими варіантами є Комбос або Бомбос, так як початок назви відсутній) присвятив цю статую Афіні, богині мудрості. Це говорить про те, що цей меценат був дуже забезпеченим і видатним громадянином Аттики, який запропонував власну подобу Афіні. У нього на плечах звисає теля, що символізує жертвопринесення, яке він збирається принести богині. [2]

Форма і актуальність[ред. | ред. код]

Ліва нога Мосхофора стоїть більш попереду, як і в інших куросів . У нього доволі густа борода, що є символом зрілості. Він має на собі тонкий плащ. Нагота скульптури є головним аспектом мистецтва, оскільки вона дотримується мистецьких умов епохи. Плащ, з іншого боку, зображує Мосхофора як поважного і визнаного громадянина. [3]

Ця архаїчна скульптура успішно поєднує зображення людини і тварини. Ніжки теляти тримаються міцно, створюючи виразну Х-подібну композицію. Ця взаємодія між телям і його носієм демонструє міцний і нерозривний зв’язок між ними. Чоловік, зображений на скульптурі, посміхається; це називається архаїчною усмішкою, яка з'явилась у 6 столітті до нашої ери.

Набагато частіше зустрічаються статуї Кріофора, на яких зображено людину з вівцею на плечах у подібному стилі.

Стиль[ред. | ред. код]

Мосховор має кучеряве волосся, що чітко обводить його лоб. На груди спадають три коси з кожного боку. Кучері на верхівці голови перев'язані вузькою стрічкою. Його густа борода вигинається навколо поголеної ділянки біля губ. Очі великі і зроблені з кольорового каміння. Хоч і зараз вони відсутні, але раніше це надавало статуї більш живої чарівностіості. Рот Мосхофора дуже старанно й обережно вирізьблений і окреслений.

За формою й стилем, архаїчна скульптура типова у своїй композиції для періоду початку VI століття до нашої ери, приблизно 570 року до нашої ери.

Інтерпретація[ред. | ред. код]

Головна ідея полягає у зв'язку людини з твариною і вона ясно зображена. Схрещені ноги теляти з руками Мосхофора створюють образ єдності між ними. Форми прості, наприклад, кругле обличчя, очі та рот, що створені лиш звичайними дугами. Борода постає символом зрілого чоловіка; структура тіла добре побудована і вказує на силу та міць. Його рот і очі мають круглу форму; це створює враження, що перед нами позитивна людина. Особливо якщо вона усміхається.

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Athens, Acropolis 624 (Sculpture). www.perseus.tufts.edu. Архів оригіналу за 4 червня 2021. Процитовано 1 грудня 2017.
  2. The Acropolis Museum, The Calf-Bearer, Kritios Boy. madeinatlantis.com. Архів оригіналу за 27 September 2007. Процитовано 13 квітня 2018.
  3. Kleiner, Fred S. (2012). Gardner's Art through the Ages: Backpack Edition, Book 1. Cengage Learning. с. 112. ISBN 9780840030542.