Мохінга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мохінга
Тип Суп
Походження Бірманська кухня
Необхідні компоненти сом, рисова вермішель, рибний соус, рибна паста, арахісове борошно, кокосове молоко
Зазвичай використовувані компоненти лимонне сорго, цибуля, часник, імбир, стебла молодого банану

Мохінга або Мохінгар (бірм. မုန့်ဟင်းခါး, IPA: mo̰ʊɴhɪ́ɴɡá) — традиційна страва бірманської кухні. Являє собою насичений рясний рибний суп з рисовою вермішеллю. Назва походить від поєднання термінів рибний бульйон («хінга») і рисова вермішель («мо»). Самі м'янмці визначають мохінгу як фастфуд.

Приготування[ред. | ред. код]

В кожній провінції і кожному місті мохінгу готують по-своєму, але тим не менш основні складники наступні: мо (тонка рисова вермішель), два види риби — свіжа і сушена, кокосове молоко, креветковий або рибний соус, лимонне сорго, порошок тумеріка, імбир, часник, цибуля, червонний перець, порошок «дхал» (з індійської квасолі, яку розтовкли і пересмажили), рисове або арахімове борошно, рослинна олія, шматочок стебла молодого банана, можливе додавання качиних яєць.

Риба, переважно з сомових, відварюється з лимонним сорго, сюди ж додається тумерік і трохи червонного перцю. Вода повинна ледь покривати рибу цілком — але не бути вище. Зварену рибу виймають і чистять від кісток. Розтераються разом часник, імбир, лимонне сорго і трохи чилі. Нагрівають олію до ступеня, коли вона почне видавати аромат, потім вливають його туди, де лежать розтерті і подрібнені складники. Потім додають туди рибу і трохи ще потримають на вогні. Потім кип'ятять разом кокосове молоко і рибний бульйон, розведений водою. Додають сюди арахісове (рисове) борошно, перемішане з порошком «дхал». Варять близько 30 хв., потім додаають стеблинки молодого банану, порізану цибулю, потім — круто зварені до цього яйця. Сюди ж наприкінці додають приготовлену до цього рибу зі спеціям.

Водночас замочується мо (рисова вермішель), потім трохи обсмажується в олії і спеціях. Також окремо до золотавого кольору присмажується цибуля зі спеціями, і він зазвичай викладається зверху рисової вермішелі. Окремо можуть подаватися спеції і сушена солона дрібна рибка на кшталт анчоусів. Крім того, в низки регіонах додаються зварені креветки.

Різновиди[ред. | ред. код]

  • в штаті Ракайн — більш насичена, менше рідини, велику кількість пасти з перцю чилі, а також галгант
  • в Янгоні додають різані плоди банану
  • у південних штатах — додають квашені помідори
  • з великою кількістю свіжої зелені та невеликою кількістю тумеріка, внаслідок чого набує світло-зеленуватого кольору
  • з різними горішками та холодоком
  • зі скумбрією

Вживання[ред. | ред. код]

Для мешканців М'янми — це найпопулярніший сніданок, оскільки розглядають страву для підвищення тонус (на кшталт горнятка кави). Вранці його подають в багатьох кафе та невеличких пересувних кіосках, що спеціалізуються на цій страві. Це майже єдина насичена страва, яку можна поїсти вночі, коли ресторани в Янгоні зачинено.

Основні компоненти (вермішель, бульйон, сушена риба і спеції, а також інші додаткові готові складники) повинні перемішуватися прямо перед подачею на стіл. В іншому випадку вермішель може розбухнути, дрібна солона сушена риба перетворитися на слизькі грудочки. Змішування складників прямо перед подачею на стіл призводить до того, що кожен компонент в мохінзі існує мовби окремо, але все одно даючи в цілому свій специфічний і незабутній смак. До мохінги додаються акиав — хрусткі пиріжки з сочевицею або овочами, обсмажені у фритюрі.

Не рекомендують вживати цю страви людям, що страждають на гіпертонію.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Saw Myat Yin: CultureShock! Myanmar: A Survival Guide to Customs and Etiquette. Marshall Cavendish Editions, 2007. ISBN 978-0-7614-5410-6.
  • Naomi Duguid: Burma: Rivers of Flavor. Wyd. Kindle Edition. Artisan Books, 2012. ISBN 978-1-57965-562-4
  • Mohinga: Myanmar's National Dish". The Slow Road Travel Blog. 2013-08-27. Retrieved 2018-07-09.