Мулова черепаха Ґеррери

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мулова черепаха Ґеррери

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Мулові черепахи
Рід: Американські мулові черепахи
Вид: Мулова черепаха Ґеррери
Stejneger, 1925
Посилання
Вікісховище: Kinosternon herrerai
Віківиди: Kinosternon herrerai
EOL: 792970
ITIS: 551805
МСОП: 63669
NCBI: 904199

Мулова черепаха Ґеррери (Kinosternon herrerai) — вид черепах з роду Американські мулові черепахи родини Мулові черепахи. Інша назва «веракруська черепаха». Отримала назву на честь мексиканського біолога Альфонсо Луїса Ґеррери.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 17—17,2 см. Спостерігається статевий диморфізм: самці більші за самиць, перші з довгими товстими хвостами. У самиць більший пластрон. Голова середнього розміру, доволі широка. На підборідді є 2 вусика. Карапакс куполоподібний. У дорослих 1 серединний кіль, у молодих черепах присутні ще й 2 бічних. Пластрон вузький, менше за розміром, ніж карапакс. На кінці хвоста шип.

Шкіра голови сірувато—коричнева з темними плямами, щелепи кремового кольору. Забарвлення карапакса коливається від оливкового до коричневого з темною облямівкою щитків. Пластрон й перетинка жовтувато—коричневі. Кінцівки сірувато—коричневі з темними плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє сезонні водойми. Зустрічається на висоті до 800–1150 м над рівнем моря. Активна як вдень, так і вночі. Харчується жуками, мурашками, дикими фігами, багатоніжками, деякими іншими безхребетними.

Самці починають залицятися за самицями під водою близько ґрунту. Самець хапається за карапакс самиці всіма 4-ма лапами і починає спаровування, допомагаючи собі шипом на кінчику хвоста. Процес триває 5 хвилин. Самиця відкладає 2—4 яйця з тендітною шкаралупою розміром 35×18 мм. За сезон буває 2 кладки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у центральній та східній Мексиці: від штату Тамауліпас на південь до півночі Веракруса, Сан-Луїс-Потосі, Ідальго і Пуебла.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Smith, H.M., and R. Brandon. 1968. Data nova herpetologica Mexicana. Transactions of the Kansas Academy of Sciences 71: 49-61
  • Bonin, F., Devaux, B. & Dupré, A. 2006. Turtles of the World. English translation by P.C.H. Pritchard. Johns Hopkins University Press, 416 pp.