Мунія чорноголова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мунія чорноголова
Чорноголова мунія (підвид L. a. jagori, острів Себу, Філіппіни)
Чорноголова мунія (підвид L. a. jagori, острів Себу, Філіппіни)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Мунія (Lonchura)
Вид: Мунія чорноголова
Lonchura atricapilla
(Vieillot, 1807)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Loxia atricapilla
Munia atricapilla
Lonchura malacca atricapilla
Посилання
Вікісховище: Lonchura atricapilla
Віківиди: Lonchura atricapilla
ITIS: 726104
МСОП: 22729138
NCBI: 1036803

Му́нія чорноголова[2] (Lonchura atricapilla) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Мешкає в Південній і Південно-Східній Азії. Раніше вважався конспецифічним з трибарвною і балійською мунією.

Опис[ред. | ред. код]

Чорноголова мунія
Чорноголова мунія
Зграйка чорноголових муній

Довжина птаха становить 11-12 см. Виду не притаманний статевий диморфізм. Верхня частина тіла коричнева. Голова, шия і верхня частина грудей чорні, верхні покривні пера хвоста і краї стернових пер бурувато-охристі. Груди, боки, крила і хвіст каштанові. Очі червонувато-карі або карі, дзьоб світло-сизий, лапи сірі. У молодих птахів верхня частина тіла рудувато-коричнева, горло з боків і горло сіруваті.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють сім підвидів:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чорноголові мунії мешкають в Індії, Непалі, Бангладеш, М'янмі, Китаї, Таїланді, Лаосі, В'єтнамі, Камбоджі, Малайзії, Індонезії, Брунеї, на Тайвані і Філіппінах. Також вони були інтродуковані на Великих Антильських островах і Мартиніці на Карибах, а також на Гаваях. Чорноголові мунії живуть в очеретяних і трав'янистих заростях на берегах водойм, на високотравних луках, рисових полях. Зустрічаються зграями, в Гімалаях на висоті до 1200 м над рівнем моря, на Калімантані на висоті до 1600 м над рівнем моря. Часто приєднуються до змішаних зграй птахів. Живляться насінням трав. Гніздування припадає на сезон дощів. Гніздо кулеподібне, в кладці від 4 до 8 яєць. Інкубаційний період триває 12-13 днів. Будують гніздо, насиджують яйця і доглядають за пташенятами і самиці, і самці. Пташенята покидають гніздо через 22-28 днів після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще 3 тижні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lonchura atricapilla: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 16 вересня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 16 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Australien, Ozeanien, Südostasien. Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2001, ISBN 3-8001-3249-4.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.