Мутаційна селекція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мутаційна селекція — процес створення рослин з поліпшеними характеристиками методом індукції мутацій фізичними або хімічними факторами. На відміну від генетичної інженерії, мутаційна селекція виключають можливість спрямованого отримання генетичних змін, оскільки подібного роду мутації є випадковими[1].

Опис[ред. | ред. код]

Методи мутаційної селекції застосовуються з 1930-х років[2]. При їх використанні поряд з летальними наслідками з'являються мутації і з корисними ознаками. В мутаційній селекції рослин найбільш широко використовуються хімічні (наприклад, етилметансульфонат[3]) і радіаційні мутагени. Перевага перших в специфіці їх дії, а другі використовуються, коли потрібно викликати широку мінливість поліген ів[4].

Ця технологія широко застосовується і є нешкідливою для навколишнього середовища. Крім того, вона швидка, економічна, перевірена і надійна. На основі більш 210 видів рослин з більш ніж 70 країн офіційно випущено для комерційного використання понад 3200 мутантних сортів, включаючи як сільськогосподарські культури, так і декоративні рослини[2].

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Картель Н. А., Макеева Е. Н., Мезенко А. М. Генетика. Энциклопедический словарь. — Минск: Белорусская наука, 2011
  2. а б Мутаційна селекція (рос.). www.iaea.org. 29 березня 2018. Архів оригіналу за 12 лютого 2019. Процитовано 12 лютого 2019.
  3. R. Pathirana. Plant mutation breeding in agriculture [1] [Архівовано 26 грудня 2018 у Wayback Machine.] // CAB Reviews: Perspectives in Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources. — Vol. 6, No 032.
  4. Мутаційна селекція. www.activestudy.info. Архів оригіналу за 12 лютого 2019. Процитовано 12 лютого 2019.