Мшанець (притока Південного Бугу)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мшанець

Дамба на Наркевицькому водосховищі на південь від села Бубнівка
Витік на північний захід від с. Гайдайки
Гирло Південний Буг
Країни: Україна Україна
Хмельницька область,
Волочиський район,
Хмельницький район
Регіон Одеська область
Хмельницька область
Довжина 22 км
Площа басейну: 144
Притоки: річка без назви притока Мшанцяd

Мша́нець (Вишанець) — річка в Україні, в межах Волочиського та Хмельницького районів Хмельницької області. Права притока Південного Бугу (басейн Чорного моря).

Довжина 22 км, площа басейну 144 км². Бере початок північно-західніше Гайдайки одразу двома струмками у злегка заболоченій долині. На західній околиці с. Гайдайки до річки впадає струмок, який у селі розливається аж у три ставки. Тече у східному напрямку. Ділить Гайдайки на дві частини. На річці через велику ступінь заболочення утворилась система ставків, тільки на території населеного пункту налічується шість ставків. Три лівих струмки живляться з джерел, а в їх середній течії можна побачити ями глибиною два, а на другому струмку біля джерела є яма глибиною чотири метри. Те ж саме спостерігається на п’ятьох правих струмках у верхній течії. Західніше с. Бубнівка (Волочиський район) р.Мшанець розливається у став, на правому березі якого є обриви, що в окремих місцях досягають 2 м, а на лівому березі є глиняний кар’єр. Від греблі цього ставка починається середня течія. Річка плине біля південної околиці с.Бубнівки заболоченою заплавою. А на південному сході утворює Наркевицьке водосховище площею водного дзеркала 1,15 кв.км та довжиною берегової лінії – 7,1 км. Воно простяглося аж до смт. Наркевичі.

Абсолютна висота у верхній течії річки становить – 349,6 м., а в нижній – 300 м. коливання висот у басейні не перевищує 30-40 м. тут можна помітити вододільні плоскі маловиразні овальні пониження з численними «блюдцями», які навесні зайняті сезонними озерцями, а долини заболочене, схили – положисті з чітко вираженими слідами площинної ерозії, зрідка лінійної – ярів і балок.

У басейні переважають чорноземи глибокі – найродючіші ґрунти. У геоботанічному відношенні басейн річки розташований у межах Волочисько-Авратинського геоботанічного району, де в до агрикультурні часи були поширені лучні степи, остепнені луки і болота по долинах річок. На цій території переважають відкриті ландшафти – поля, закритий ландшафт – ліс є біля смт. Наркевичі.

У верхній течії р.Мшанця переважають суходільні луки, а в середній і нижній – заплавні луки і болота, які займають значні площі. Болота вкриті звичайно очеретяними, широколисто-рогозовими, великолепешняковими угрупуваннями рослин. Поширені рослини: чагарникова рослинність - шипшина собача, глід; невисокі дерева - вишні кущові, груші звичайної та яблуні лісової; лучна рослинність - тонконіг вузьколистий, типчак борознистий, костриця сиза, осока низька, бородач звичайний, шавлій лучний, деревій звичайним, жовтець повзучий, гадючник шестипелюстковий; справжні заплавні луки - осока гостра, лепешняк великий, хвощ болотний, мітлиця собача, тонконіг болотний; болотна рослинність - осока висока, пухирчаста, гостроподібна, здутої, дернистої та ін. Водна рослинність: в ценозах переважають ряска мала, роголистник занурений. В ценозах вкоріненої рослинності переважають види рдесника, водяна сосонка ланцетолиста, валіснерія спіральна, елодея канадська. Відразу за очеретяно - рогізною смугою, а часто і при березі, зустрічаються зарості глечиків жовтих. Це рідкісне водне угруповання, яке включено до Зеленої книги України.

Притоки[ред. | ред. код]

Річка без назви - річка у Волочиському й Хмельницькому районах, права притока Мшанця. Довжина річки 18 км, площа басейну водозбору 58,1 км². Бере початок на південно-східній стороні від селища Війтівці. Тече переважно на північний схід через села Криштопівку, Трительники, Баглаї, Юхимівці і між селами Наркевичами та Мар'янівкою впадає у Мшанець.[1] [2]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Офіційний вебпортал Хмельницького обласного управління водних ресурсів. Водні ресурси області
  2. Світлана Єгорова Географія рідного краю (Волочиський район): навчальний посібник [Архівовано 31 серпня 2021 у Wayback Machine.]
  3. «Каталог річок України». — К. : Видавництво АН УРСР, 1957. — С. 55. — (№ 793).
  4. Річки Хмельниччини. Навчальний посібник/ Видання друге/ Говорун В., Тимощук О. — Хмельницький: Поліграфіст, 2010. — 240 с.
  5. Словник гідронімів України / Редкол.: К. К. Цілуйко (голова) та ін. — К. : Наукова думка, 1979. — С. 104.