Мюнксмюнстер – Гендорф (етиленопровід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мюнксмюнстер – Гендорф (етиленопровід). Карта розташування: Німеччина
Мюнксмюнстер
Мюнксмюнстер
Гендорф
Гендорф
Кінцеві точки трубопроводу Мюкхмюнстер – Гендорф

Мюнксмюнстер – Гендорф (етиленопровід) – трубопровід для транспортування етилену у німецькій федеральній землі Баварія.

З 1972 року за сімдесят кілометрів на північ від Мюнхена, у Мюнксмюнстері, ввелив в експлуатацію установку парового крекінгу, що продукувала етилен. Частина цього олефіну споживалась на місці, але ще більше спрямували до Гендорфу, розташованого неподалік кордону з Австрією за вісімдесят кілометрів на схід від баварської столиці. Тут знаходиться завод швейцарської компанії Clariant, який випускає оксид етилену та моноетиленгліколь (220 та 140 тисяч тонн на рік відповідно).[1] Для транспортування сюди етилену у 1971-1972 роках проклали трубопровід довжиною 112 км та діаметром 250 мм.

В 2013 році до Мюнксмюнстеру вивели етиленопровід Ethylen-Pipeline Sud (EPS),[2] який став сполучальною ланкою із західноєвропейською мережею етиленопроводів (на той час в Мюнксмюнстері вже кілька років діяла нова лінія поліетилену збільшеної потужності, яка могла споживати всю продуковану місцевим піролізним виробництвом сировину).

З іншого боку, до Гендорфу через трубопровід довжиною 8 км та діаметром 300 мм подається етилен з крекінг-установки в Бурггаузені (на самому кордоні з Австрією). Таким чином, за умови переведення ділянки Мюнкмюнстер – Гендорф у реверсний режим вона може забезпечувати бурггаузенському заводу доступ до зазначеної вище мережі етиленопроводів, що сполучає численні підприємства нафтохімії.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Clariant plans further Gendorf EO/MEG maintenance (брит.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2018. Процитовано 27 жовтня 2018.
  2. EPS: News Detail English. www.eps-pipeline.de (de-de) . Архів оригіналу за 26 жовтня 2018. Процитовано 27 жовтня 2018.