Міжнародна спілка кристалографії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародна спілка кристалографії
Дата створення / заснування 1948
Коротка назва IUCr і UIC
Архіви зберігаються у Niels Bohr Library & Archivesd[1]
Голова Sven Lidind
Країна  Велика Британія[2]
Адміністративна одиниця Честер
Член у Міжнародна наукова рада, Committee on Space Researchd[3], Society Publishers' Coalitiond[4], Association of Learned and Professional Society Publishersd[5] і Міжнаціональна Наукова Радаd[6]
Пов'язане зображення
Офіційний сайт(англ.)

Міжнародна спілка кристалографії (рос. Международный союз кристаллографии (МСК), англ. International Crystallography Union, нім. Internationale Union f für Kristallographie) — заснована у 1948 р. Входить до складу Міжнародної ради наукових спілок. Об'єднує національні спілки кристалографії.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Цілями IUCr є сприяння міжнародному співробітництву в кристалографії та внесок у всі аспекти кристалографії, сприяння міжнародній публікації кристалографічних досліджень, сприяння стандартизації методів, одиниць, номенклатури та символів, а також формування фокусу для відносин між кристалографії до інших наук.

IUCr виконує ці цілі, публікуючи друковані та електронні основні наукові журнали через серію журналів Acta Crystallographica, а також Journal of Applied Crystallography, Journal of Synchrotron Radiation, IUCrJ [7], серію довідкових томів International Tables for Crystallography,[8] розповсюдження щоквартального інформаційного бюлетеня IUCr [9] , підтримка онлайн-довідника/бази даних кристалографів, присудження премії Евальда [10] та організація Конгресу та Генеральної асамблеї раз на три роки.

Історія[ред. | ред. код]

У 1944 році в Оксфорді відбулося щорічне засідання групи рентгенівського аналізу (XRAG) Інституту фізики Великобританії, і видатного німецького кристалографа Пауля Петера Евальда, який тоді викладав у Королівському університеті Белфаста, запросили прочитати вечірню лекцію. У ній він дав історичний огляд деяких етапів еволюції рентгенівської кристалографії і закінчив рішучим закликом до створення міжнародного товариства або союзу, який представляв би та об'єднував публікації для нової науки. Цю ідею підтримали британські кристалографи, зокрема сер Лоуренс Брегг, голова XRAG. У червні 1946 року, протягом року після завершення бойових дій у Другій світовій війні, він організував міжнародну зустріч кристалографів у Лондоні, на якій були присутні близько 120 учених з більшості країн-союзників. На цій лондонській зустрічі Евальда було обрано головою Тимчасового міжнародного кристалографічного комітету, який втілив у життя рішення про створення Міжнародного союзу кристалографії [11].

Література[ред. | ред. код]

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://libserv.aip.org/ipac20/ipac.jsp?session=16805L8485WS5.65155&menu=search&aspect=power&npp=10&ipp=20&spp=20&profile=rev-all&ri=&index=.GW&term=INTERNATIONAL+UNION+OF+CRYSTALLOGRAPHY+RECORDS+OF+PAUL+PETER+EWALD%2C+1936-1967&oper=AND&x=12&y=8&aspect=power&index=.TW&term=&oper=AND&index=.AW&term=&oper=AND&index=.SW&term=&ultype=&uloper=%3D&ullimit=&ultype=&uloper=%3D&ullimit=&sort=
  2. Directory of Open Access Journals — 2003.
  3. https://cosparhq.cnes.fr/about/members/international-scientific-unions/
  4. https://web.archive.org/web/20240223114948/https://www.socpc.org/
  5. https://www.alpsp.org/membership-directory
  6. https://web.archive.org/web/20221009095816/https://council.science/members/online-directory/
  7. Crystallography Journals Online. Crystallography Journals Online. The International Union of Crystallography.
  8. IUCr Newsletter. IUCr Newsletter. The International Union of Crystallography.
  9. World Directory of Crystallographers. World Directory of Crystallographers. The International Union of Crystallography.
  10. The Ewald Prize. The Ewald Prize. The International Union of Crystallography.
  11. The International Union of Crystallography: its formation and early development. By HARMKE KAMMINGA