Міжнародне десятиліття питної води

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародне десятиліття питної води

Міжнародне десятиліття питної води або Міжнародне десятиліття води або Міжнародне десятиліття питного водопостачання та санітарії, тепер відоме як Перше водне десятиліття, було десятирічним періодом з 1981 по 1990 роки, визначеним Організацією Об'єднаних Націй для привернення уваги та підтримки чистої води та санітарії.

Історія[ред. | ред. код]

«Водна конференція» Організації Об'єднаних Націй у Мар-дель-Плата в 1977 році заснувала Міжнародне десятиліття питної води, 1981—1990. Його метою було зробити доступ до чистої питної води в усьому світі.[1]

Десятиліття було зосереджено на безпечній воді та санітарії для всіх до 1990 року. Серед перешкод були наступні: чи будуть країни, що розвиваються надавати воді та санітарним видаленням достатньо високий пріоритет, щоб отримати результати; якщо в країні можна створити ефективну організацію для виконання програми водопостачання та утилізації відходів; як можна здійснити підготовку робочої сили та фінансування; і чи буде використана відповідна технологія.

Це перше водне десятиліття забезпечило водопостачання понад 1,2 мільярда людей, а санітарію — майже 770 мільйонів. Однак зростання та швидка урбанізація разом із низьким рівнем громадської обізнаності про здоров'я різко зменшили здатність багатьох країн задовольняти потреби; і сьогодні все ще майже 1,1 мільярда людей не мають належного доступу до води, а 2,4 мільярда — без відповідних санітарних умов.

Оскільки десятиріччя закінчилося в 1990 році, надії на покращення зосереджені на Програмі оцінки світових водних ресурсів, спільній діяльності системи ООН та її держав-членів, яка включає дворічну оцінку стану світових ресурсів прісної води. Започаткування другого Міжнародного десятиліття водних ресурсів у 2005—2015 роках також дасть необхідний імпульс для програми оцінки.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. International Decade for Clean Drinking Water, 1981—1990. Архів оригіналу за 9 березня 2022. Процитовано 3 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]