Міжнародний союз ромів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародний союз ромів
Дата створення / заснування 1965
Сфера роботи Права ромівd
Розташування штаб-квартири Відень
Офіційний сайт(англ.)

Міжнародний союз ромів (ром. Romano Internacionalno Jekhetanipe), раніше відомий як Міжнародний циганський комітет і Міжнародний ромський комітет — організація, яка активно захищає права ромського народу. Його місцеперебування знаходиться у Відні. Міжнародний ромський союз також має офіси в Скоп'є, Північна Македонія, та Вашингтоні, округ Колумбія, США.

МСР було засновано на другому Всесвітньому конгресі ромів у 1978 році.[1] Його президентами були Станіслав Станкевич, Еміль Шчука, а до нього Райко Джуріч, який займав цю посаду багато років. Чинним президентом МСР є Зоран Дімов, який був обраний під час 10-го конгресу, який відбувся 18–20 березня 2016 року в Скоп'є, Македонія. У ньому взяли участь 100 делегатів і членів МСР з 40 країн. Після цього було обрано нове керівництво парламенту МСР під головуванням колишнього голови парламенту Стево Балога з Австрії.

МСР має консультативний статус ECOSOC в ООН.[2]

Історія[ред. | ред. код]

У 1959 році Іонель Ротару заснував Всесвітню циганську громаду (ВЦГ) у Франції. Хоча членами були переважно французи, організація налагодила контакти в Польщі, Канаді, Туреччині та інших країнах. Коли французький уряд розпустив ВЦГ у 1965 році, відкололася група сформувала Міжнародний циганський комітет (МЦК) під керівництвом Ванко Руди. Коли Всесвітній ромський конгрес 1971 року прийняв самоназву «роми», а не цигани, МЦК було перейменовано на Komiteto Lumniako Romano (Міжнародний ромський комітет або МРК), а Руду було знову підтверджено президентом. Наступного року комітет став членом Ради Європи. Комітет знову змінився на Всесвітньому ромському конгресі 1978 року та взяв свою теперішню назву. Наступного року йому було надано консультативний статус в Економічній і соціальній раді ООН. 1986 року спільнота стала зареєстрованою неурядовою організацією ЮНІСЕФ. У 1993 році союз отримав категорію II, спеціальний консультативний статус в ООН.[3]

Структура[ред. | ред. код]

МСР складається з чотирьох органів: конгресу, парламенту, президії та суду.[4]

Інституційні зв'язки[ред. | ред. код]

МСР має інституційні зв'язки з Радою Європи, ОБСЄ, УВКБ ООН, ООН та Європейським альянсом міст і регіонів за інтеграцію ромів. МСР має меморандум про взаєморозуміння з багатьма іншими країнами з метою «постійного покращення ситуації та умов життя ромів».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ZD Barany (1994). Living on the Edge: The East European Roma in Postcommunist Politics and Societies. Slavic Review. www.jstor.org
  2. Follow-up to the decision of the Economic and Social Council (PDF). iromaniunion.org. 8 June 2018. Процитовано 23 квітня 2021.
  3. Matras, Yaron (2015). The Romani Gypsies. Harvard University Press. ISBN 9780674744776.
  4. NEW LEADERSHIP OF THE INTERNATIONAL ROMANI UNION

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]