Міністерство безпеки і внутрішніх справ Російської Федерації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міністерство безпеки і внутрішніх справ Російської Федерації (МБВС РФ)
рос. Министерство безопасности и внутренних дел Российской Федерации (МБВД РФ)
Загальна інформація:
Тип: спецслужба
Юрисдикція: Росія Росія
Дата заснування: 19 грудня 1991
Дата ліквідації: 14 січня 1992
Відомство-попередник: МСБ СРСР
МВС СРСР
АФБ РРФСР
МВС РРФСР
Структура:
Міністр: Баранников В. П.
Керівна організація: Рада Міністрів
Штаб-квартира:
Адреса штаб-квартири: Москва

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Міністерство безпеки і внутрішніх справ Російської Федерації (МБВС РФ)

Міністерство безпеки і внутрішніх справ РРФСР/Російської Федерації — центральний орган державної влади Російської Федерації (до цього РРФСР), у веденні якого планувалося об'єднати органи забезпечення державної безпеки і органи внутрішніх справ. Міністерство існувало в період з грудня 1991 по січень 1992 року.

Історія

[ред. | ред. код]

Міністерство безпеки і внутрішніх справ РРФСР (МБВС РРФСР) було утворено 19 грудня 1991 року Указом Президента РРФСР № 289 шляхом злиття МСБ СРСР, МВС СРСР, АФБ РРФСР та МВС РРФСР.

Міністром безпеки і внутрішніх справ РРФСР став В. П. Баранников, який займав посаду міністра внутрішніх справ СРСР. Указом про призначення Баранникова доручалося підготувати проект положення про міністерство, пропозиції про його структуру і штати, проте за весь період існування МБВС ці документи так і не були затверджені.

26 грудня 1991 року призначені перші заступники Міністра безпеки і внутрішніх справ Російської Федерації — В. Ф. Ерін (1-й заступник Міністра внутрішніх справ СРСР) і А. А. Олейников (1-й заступник Керівника Міжреспубліканської служби безпеки СРСР). Інших призначень в центральному апараті так і не відбулося.

Створення МБВС викликало протест з боку Верховної Ради РРФСР, група депутатів направила клопотання в Конституційний Суд РРФСР. 14 січня 1992 року Конституційний суд визнав, що указ про створення МБВС РРФСР не відповідає Конституції РРФСР і в зв'язку з цим оголосив його недійсним.[1] Наступного дня Президентом були офіційно звільнені від своїх постів і вже припинили виконання обов'язків В. В. Іваненко (генеральний директор АФБ РРФСР), А. Ф. Дунаєв (міністр внутрішніх справ РРФСР) і В. В. Бакатін (керівник МСБ СРСР). Баранников був відразу ж був призначений генеральним директором АФБ Російської Федерації, а Ерін — міністром внутрішніх справ Російської Федерації.

Указом № 42 від 24 січня 1992 року о заснуванні МБ РФ[2] було утворено Міністерство безпеки Російської Федерації.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Постанова Конституційного Суду РРФСР від 14.01.1992 № 1-П-У (PDF) (рос.).
  2. Прохоров Д.П. Разведка от Сталина до Путина. — СПб. : Издательский дом «Нева», 2004. — С. 124 – 416с. — 416 с. — 3000 прим. — ISBN 5-7654-3753-2.(рос.)

Джерела та література

[ред. | ред. код]
  • Прохоров Д.П. Разведка от Сталина до Путина. — СПб. : Издательский дом «Нева», 2004. — 416 с. — 3000 прим. — ISBN 5-7654-3753-2.(рос.)