Мірза Різа-хан Арфа од-Довла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мірза Різа-хан Арфа од-Довла
 
Народження: 1846
Тебриз, Іран
Смерть: 1939
Тебриз, Іран
Країна: Іран
Нагороди:
орден Святого Олександра Невського Орден Білого Орла орден Святої Анни I ступеня орден Святої Анни II ступеня орден Святого Станіслава III ступеня Grand Cross of the Order of the White Rose of Finland

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Мірза Різа-хан Арфа од-Довла (перс. میرزا رضا خان ارفع الدوله‎ — 'Мірза Рза-хан Тебрізі') (1846-1937) - іранський державний і політичний діяч, літератор. Був перським посланником в Російській та Османській імперіях, відомий своєю участю в Гаазькій мирній конференції 1899р. і листуванням з Львом Толстим .

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з династії Каджарів. Син Хаджі Мірзи Шейха-Хасана. Мірза Різа-хан Арфа од-Довла, так само відомий як Принц (князь) Арфа, народився в 1846 році, в Тебрізі, де здобув початкову освіту. Потім він якийсь час жив в Константинополі, де вивчив французьку мову; прямуючи з Константинополя на батьківщину, він зупинився в Тифлісі через хворобу, і знання французької допомогло йому влаштуватися в розташоване там іранське консульство на Кавказі. Так почалася його дипломатична кар'єра, яка була досить успішною. Він служив перекладачем і радником посольства в Санкт-Петербурзі, супроводжував шаха Насер ад-Діна під час його третьої поїздки до Франції, потім був призначений генеральним консулом Персії в Тифлісі (де до нашого часу зберігся його будинок), з 1895 по 1901 був перським посланником в Санкт-Петербурзі, а потім кілька років служив на аналогічній посаді в Константинополі. Після цього деякий час Мірза Різа-хан жив як приватна особа на власній віллі в Монако, в 1912-1914 році займав в Персії пост міністра юстиції, а потім міністра освіти. У 1899 році він взяв активну участь в Гаазькій мирній конференції, а після утворення Ліги Націй був там першим іранським делегатом. У 1904 і в 1933-1937 рр. він був 5 разів номінований на Нобелівську премію миру [1] .

Мірза Різа-хан широко відомий в Ірані своєю просвітницькою та літературною діяльністю. Він був поетом і писав під псевдонімом «Даниш». Його поезія була високо оцінена на батьківщині, а в свій час отримала певну популярність і в Європі. У Франції він відвідував літературні кола і дружив з багатьма французькими літераторами. Також Мірза Різа-хан реформував алфавіт перської мови, адаптувавши і доповнивши для цього арабський алфавіт. За це досягнення він отримав титул принца, ставши, таким чином, одним з небагатьох людей в Ірані (якщо не єдиним), що носили цей титул, не маючи спорідненості з правлячою династією.

Будучи делегатом Гаазької мирної конференції, Мірза Різа-хан написав присвячену їй поему під назвою «Мир», яку пізніше послав Льву Толстому. Російський письменник відповів теплим листом, де виклав свої думки про те, як припинити війни на землі [2] .

Мірза Різа-хан Арфа од-Довла помер в 1937 році в Тегерані.

Література[ред. | ред. код]

  • Анвар Чінгізогли. Дипломатія каджарского Ірану, Баку, «Мутарджім», 2014. - 240 с. - ISBN 978-9952-28-200-9 .
  • Арфа од-Доул (Прінс) Мірза Реза-хан. Ирон Дерозьє. (Хотірот-е Прінс Арфа). Іран вчора. Мемуари принца Арфа. Тегеран, Міністерства культури і мистецтва. Тисяча триста сорок п'ять к. 559с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nomination%20Archive. NobelPrize.org (амер.). 1 квітня 2020. Архів оригіналу за 26 жовтня 2021. Процитовано 14 січня 2021.
  2. Толстой Л. Н. - Хану Мирзе Риза (Mirza Riza Khan), 10 (23) июля 1901 г. tolstoy-lit.ru. Процитовано 14 січня 2021.