Мітумба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мітумба

6° пд. ш. 29° сх. д. / 6° пд. ш. 29° сх. д. / -6; 29Координати: 6° пд. ш. 29° сх. д. / 6° пд. ш. 29° сх. д. / -6; 29
Країна Демократична Республіка Конго
Регіон Південне Ківу
Система Велика рифтова долина
Тип гірський хребет
матеріал вулканічні гірські породи
Висота 3308 м
Мітумба. Карта розташування: Демократична Республіка Конго
Мітумба
Мітумба
Мітумба (Демократична Республіка Конго)
Мапа
CMNS: Мітумба у Вікісховищі

Мітумбагірський хребет в провінції Південне Ківу на сході Демократичної Республіки Конго.

Опис[ред. | ред. код]

Гори Мітумба простягаються на 400 км з півночі на південь вздовж Альбертінського рифту, на захід від озер Танганьїка та Ківу. Дві найвищі вершини цих гір, Кагузі[en] (3308 м) та Бієґа[fr] (2790 м), є сплячими вулканами. Північна частина гір відома як гори Ітомбве[1].

На північний захід і захід від хребта простягаються низовини басейну Конго. На південному сході хребет переходить у плоскогір'я Марунгу[en]. На південь та південний захід від гір Мітумба лежать плато Лунда та Катанга.

Екологія[ред. | ред. код]

Більша частина гірського хребта розташована в екорегіоні гірських лісів Альбертінського рифту. На низьких висотах гірські ліси переходять у рівнинні дощові ліси на північному кінці хребта, у лісосавани в центральній частині хребта та в міомбові рідколісся в південній частині гір[2].

Основу зрілих гірських дощових лісів регіону складають горонгоські гамбеї[en] (Gambeya gorungosana) та гвінейські сизигіуми[en] (Syzygium guineense subsp. afromontanum). У вторинних лісах переважають кіліманджарські макаранги[fr] (Macaranga kilimandscharica), великочашечкові необутонії[sv] (Neoboutonia macrocalyx) та африканські лимонні дерева[en] (Xymalos monospora)[3].

В горах Мітумба розташований Національний парк Кагузі-Бієґа, який включає дві найвищі вершини хребта[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Moeyersons, Jan & Trefois, Philippe & Nahimana, Louis & Ilunga, L. & Vandecasteele, Ine & Byizigiro, Rutazuyaza Vaillant & Sadiki, S.. (2009). River and landslide dynamics on the western Tanganyika rift border, Uvira, D.R. Congo: Diachronic observations and a GIS inventory of traces of extreme geomorphologic activity. Natural Hazards. 53. 291-311. 10.1007/s11069-009-9430-z.
  2. "Kahuzi-Biega National Park". DOPA Explorer. Accessed 22 March 2022
  3. а б Masumbuko, N. C., Habiyaremye, M. F., & Lejoly, J. (2012). Woody climbing plants influence the structure of the mountain forest in the kahuzi-biega national park, DR congo. Regional Environmental Change, 12(4), 951-959. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s10113-012-0309-2

Посилання[ред. | ред. код]