М61 (тепловоз)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
М61, NoHAB AA16
Тепловоз М61
Основні дані
Рік будування 1951 — 1965
Країни будування Швеція Швеція
Виробник NOHAB
Завод Тролльгеттан
Разом побудовано 203
Країни експлуатації Данія Данія,
Угорщина Угорщина,
Норвегія Норвегія
Залізниця MÁV,
DSB,
NSB
Технічні дані
Конструкційна швидкість 105 або 140 км/год
Осьова формула 20 — 20
0-30-0-0-30-0
Потужність дизеля 1950 к.с.
Тип передачі електрична
EMD F як прообраз тепловоза М61
El 13 і Di 3 у Норвегії
Тепловоз М62-1 в залізничному музеї на Варшавському вокзалі Санкт-Петербурга

Тепловоз NoHAB AA16, M61(угор. M61 від угор. mozdony «локомотив», 6-вісний, 1-й тип) — тепловоз, що вироблявся у Швеції на заводі «NOHAB» у місті Тролльгеттан. Був ліцензійною версією тепловоза EMD F[en] (англ. EMD F-unit) американської компанії General Motors.

Історія[ред. | ред. код]

1949 року «NOHAB» отримала ліцензію на виробництво тепловоза від підрозділу «Electro-Motive Diesel» (EMD) компанії GM. За основу конструкції було взято модифікацію EMD F, що раніше поставлялася в Австралію. На вимоги Міжнародного союзу залізниць було внесено деякі зміни у форму кузова, що поліпшило огляд. Зміни також торкнулися буферного бруса, там з'явилася змога встановлювати гвинтове зчеплення і буфери.

Під час виробництва тепловоза до нього вносилися конструкційні зміни. Зокрема, в оригіналі він мав 4 обмоторені осі, але під час поставок у деякі країни потрібно було на вимогу замовника зменшити осьове навантаження, через що візки тепловоза стали тривісними та з'явилися підтримувальні осі.

Перші виготовлені тепловози придбали залізниці Данії. Постачання почалося з 1951 року. Ці тепловози мали 6 колісних пар, але обмотореними були тільки 4 осі (середні осі у тривісних візках були підтримувальними). Максимальна швидкість тепловоза встановлювалася на позначці 133 км/год. Потужність дизельного двигуна тепловоза становила 1950 к. с., проте на частині машин були дизелі потужністю 1700 к. с. Кабіни машиніста були обабіч тепловоза. У Данії за характерну форму кузова тепловоз дістав прізвисько Rundsnuder («круглопикий»). У цій країні тепловози використовувалися до 2001.

45 тепловозів цієї серії було випущено з полегшеною конструкцією і осьовим навантаженням у 15 тонн на вісь. Такі тепловози виготовлялися з 1960 по 1962 рік. Вони були на 60 см коротші, мали потужність меншу, ніж у базової моделі на 10 % — 1445 к. с.

Із 1954 року почалися поставки цього тепловоза і в Норвегію, яка вже мала не дуже вдалий досвід експлуатації тепловоза Di 1 у 1942—1950 рр. Видозміна тепловоза для цієї країни мала конструкційну швидкість 105 км/год і в цілому була оптимізована для суворих умов експлуатації. Норвезьким державним залізницям (норв. Norges Statsbaner) тепловоз поставлявся шестивісним, зі встановленими плужними снігоочисниками замість метільника. У Норвегії тепловоз отримав позначення «Di 3».

У випробуваннях норвезької модифікації «Di 3» взяли участь і Угорські державні залізниці. Наприкінці 50-х і в 60-х рр. ХХ ст. на залізницях Угорської Народної Республіки ‎частка вантажоперевезень досягла 85 %. Для збільшення пропускної спроможності залізниць потрібно було впровадити тепловозну тягу, але угорська промисловість, обтяжена радянськими воєнними репараціями, не була готова до випуску тепловозів, тому було вирішено поставити тепловози з-за кордону, для чого оголосили тендер. Найкращі пропозиції надійшли від фірми «Krauss-Maffei» з Мюнхена та «NOHAB» зі Швеції. Так у 1963 і 1964 роках двома партіями було придбано 20 шведських тепловозів і, хоча потреба в тепловозах була більша, через політичний тиск із боку СРСР ці тепловози більше не поставлялися. Угорщину як країну-члена РЕВ зобов'язали придбати радянські локомотиви. Таким чином, із 1965 року замість М61 в Угорщину поставлялися тепловози М62, що виготовлялися в українському Луганську.

Тепловози М61 посилено експлуатувалися в Угорщині до 80-х років, окремі представники цієї моделі трапляються на коліях донині.

Через свій особливий статус «західного тепловоза» M61 має велику армію прихильників, тим-то після виведення серії з експлуатації кілька локомотивів зберегли як робочі тепловози-музеї. Один із них зберігається в Угорському парку залізничної історії у Будапешті.

Посилання[ред. | ред. код]