Напади на жінок у Німеччині (2016)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мерка Кельна Генрієтта Рекер на пресконференції 6 січня 2016

Новорічні сексуальні напади на жінок у Німеччині (нім. Sexuelle Übergriffe in der Silvesternacht 2015/16) — масові сексуальні напади на жінок протягом публічного святкування перед Новим 2016 роком у Кельні, в більшості чоловіками неєвропейського походження. Відомо про зґвалтування, в багатьох інцидентах жінок у громадських місцях оточували й атакували групи чоловіків.[1][2][3][4] За даними Федеральної кримінальної поліції Німеччини, підтвердженими в червні 2016 року, у ту новорічну ніч сексуально атакували понад 1200 жінок.[5]

Інциденти[ред. | ред. код]

У натовп святкуючих містян влилася група з 1000 чоловіків «північноафриканської» або «арабської» зовнішності, які влаштували «полювання на жінок».

Перші і найзначніші інциденти — пограбування, сексуальні домагання і зґвалтування (повідомляється про два випадки). За даними поліції, станом на 5 січня 2016 року було відомо про 90 нападів, зокрема, 15 жінок заявили про домагання, а також зареєстровано 1 заяву про зґвалтування. До того ж нападники забирали в жінок сумки, мобільні телефони та гаманці[6]. До 12 січня у поліцію міста надійшло понад 650 заяв.

Поширення[ред. | ред. код]

Повідомлення поліції німецькою та арабською про винагороду за допомогу у розслідуванні

Крім Кельна, схожі інциденти мали місце як в інших містах Німеччини (Берлін, Гамбург, Дюссельдорф, Штутгарт), так і в Швейцарії (Цюрих) та Австрії (Зальцбург). Федеральне відомство кримінальної поліції Німеччини пообіцяло вивчити феномен «таххаруш», під яким в арабських країнах розуміється колективне сексуальне домагання: молоді чоловіки оточують жінку, починають кричати непристойності, намагатися доторкнутися і відібрати особисті речі. Про такі випадки повідомлялося, наприклад, під час революції в Єгипті, де атакували кореспонденток на площі Тахрір. У Німеччині подібних злочинів досі не реєстрували.

Реакція[ред. | ред. код]

Ефект від скандалу був посилений тим, що поліція протягом кількох днів приховувала справжні масштаби нападу, також на ситуацію не відразу відреагували німецькі медіа, а очільниця Кельна Генріета Рекер порадила німкеням змінити свою поведінку в громадських місцях — «ходити групами» і «дотримуватися дистанції витягнутої руки», що викликало шквал критики і жартів.

Особливу заяву щодо ситуації в країні зробила канцлерка Німеччини Ангела Меркель. Голову поліції Кельна достроково відправили на пенсію. У ряді міст Німеччини пройшли демонстрації, що засудили напад, частина з них при цьому мала також антиімміграційну спрямованість, частина закликала протистояти ворожому ставленню до мігрантів. Окремий мітинг проти нападів, сексизму та расизму провели сирійські й афганські біженці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cover-up claim over NYE mass sexual assaults. The Local (German edition). 4 January 2016. Процитовано 24 January 2016.
  2. (нім.) 'Polizei und Politik schokiert über Missbrauch an Silvester' [Архівовано 7 February 2016 у Wayback Machine.]. ('Police and politics shocked over abuse in New Year's Eve'.) Süddeutsche Zeitung, 4 January 2016, 20:19 p.m.. Retrieved 28 February 2019.
  3. Germany shocked by Cologne New Year gang assaults on women. BBC. 5 January 2016. Процитовано 5 January 2016.
  4. Düsseldorf – Mehr Fälle von sexueller Belästigung: 41 Anzeigen [Dusseldorf – More cases of sexual harassment: 41 reports]. RP ONLINE (нім.). 8 January 2016. Процитовано 16 February 2016.
  5. 1200 Frauen wurden Opfer von Silvester-Gewalt [1200 women were victims of New Year's Eve violence]. Süddeutsche Zeitung (нім.). 10 July 2016. Процитовано 14 August 2016.
  6. [1] [Архівовано 1 грудня 2017 у Wayback Machine.]