Народний будинок (Чернігів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Народний будинок
Країна  Україна
Адміністративна одиниця Чернігів

Народний будинок[1] або Будинок працьовитості[2] — пам'ятка архітектури місцевого значення у Чернігові. Наразі у будівлі розміщується Чернігівський обласний спортивно-технічний клуб Товариства сприяння обороні України та інші організації.

Історія[ред. | ред. код]

Рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів від 12.02.1985 № 75 надано статус пам'ятник архітектури місцевого значення з охоронним № 24-Чг під назвою «Народний будинок» .

Будівля має власну «територію пам'ятника» і розташована в «комплексній охоронній зоні» (також включає 2 пам'ятники архітектури — Воскресенську церкву та дзвіницю, особняк Рацкевича — та 2 пам'ятки історії), згідно з правилами забудови та використання території. На будівлі не встановлено інформаційної дошки.

Опис[ред. | ред. код]

1 вересня 1895 року в Російській імперії був створений комітет, який опікувався Будинками працьовитості. У Чернігові він знаходився спочатку в найманному приміщенні на Хлібопекарській вулиці, а потім переїхав до будинку Родзевіча на П'ятницьку вулицю. Благодійним комітетом було ухвалено рішення про будівництво нового Будинку працьовитості з чайною, бібліотекою, великою аудиторією для проведення різноманітних заходів та народних читань.

Будинок працьовитості за проектом архітектора К. Войцеховського збудовано у період 24.07.1899—21.10. 1900 роки у південно-західній частині Олександрівської площі. Кам'яний, спочатку 2-поверховий на цоколі, П-подібний у плані. Спочатку симетричні фасади будівлі завершували складні декоративні парапети. Головний фасад спрямований на північний схід, а після часткової забудови Олександрівської площі фактично головним став колишній дворовий фасад – спрямований на південний захід.

Після встановлення радянської влади у будівлі розмістився кавалерійський ескадрон. Будинок був частково зруйнований у 1941 році. Після Другої світової війни будівлю було відновлено та надбудовано 3-й поверх. Кам'яний, 3-поверховий на цоколі, П-подібний у плані будинок.

Наразі у будівлі розміщується Чернігівський обласний спортивно-технічний клуб Товариства сприяння обороні України та інші організації.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ПЕРЕЛІК ПАМ’ЯТОК ТА ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ м. ЧЕРНІГОВА
  2. Чернігівщина: Енциклопедичний довідник

Джерела[ред. | ред. код]

  1. ПЕРЕЛІК ПАМ’ЯТОК ТА ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ м. ЧЕРНІГОВА ЗА ВИДОМ АРХІТЕКТУРИ, ІСТОРИЧНИЙ, МОНУМЕНТАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА
  2. ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ОПОРНИЙ ПЛАН м. ЧЕРНІГОВА З ВИЗНАЧЕННЯМ МЕЖ І РЕЖИМІВ ВИКОРИСТАННЯ ЗОН ОХОРОНИ ПАМ’ЯТОК ТА ІСТОРИЧНИХ АРЕАЛІВ (договір від 19.10.2018 р. № 2)
  3. Чернігівщина: Енциклопедичний довідник, К.: УРЕ і м. М. П. Бажана, 1990. — с. 654 ПРАЦЕЛЮБСТВА БУДИНОК
  4. Н. Самохіна Благодійна діяльність у Чернігові в кінці 19 — початку 20 століть
  5. БУДИНОК ПРАЦЕЛЮБСТВА