Наста Ройц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наста Ройц
хорв. Nasta Rojc

Народження 6 листопада 1883(1883-11-06)
Б'єловар, Королівство Хорватія і Славонія, Австро-Угорщина
Смерть 6 листопада 1964(1964-11-06)[1][2] (81 рік)
  Загреб, Соціалістична Республіка Хорватія, СФРЮ
Поховання Мирогойське кладовище[3]
Країна  Югославія
 Австро-Угорщина
Діяльність художниця, скульпторка
Вчитель Отон Івекович
У шлюбі з Бранко Шеноа[4]

CMNS: Наста Ройц у Вікісховищі

Наста Ройц (хорв. Nasta Rojc; 6 листопада 1883, Б'єловар — 6 листопада 1964, Загреб) — хорватська художниця.

Біографія[ред. | ред. код]

Наста Ройц народилася у родині політика Мілана Ройца. Почавши захоплюватися живописом, вона зіткнулася з нерозумінням з боку батька, яке їй вдалося подолати лише вийшовши заміж за художника із забезпеченої родини Бранко Шеноа.

Свої перші художні навички вона здобула у Б'єловарській гімназії у Йосипа Хохнеца та у приватній школі Отона Івековича у Загребі, де написала свої перші картини: «Ulica u snijegu» (1900—1902) та «Imanje Rojčevo i Snopovi žita». Потім вона переїхала до Відня, де з 1902 по 1904 рік навчалася у жіночій художній школі у Людвіга Міхалека, Ганса Тіхі та Тіни Блау, за допомогою якої Ройц у 1905 році створила пленер «Motiv iz Bistre». Через два роки він переїхав до Мюнхена для навчання в жіночій академії у Гайнріха Кніра та Ангело Янка. Там вона завела знайомство зі скульптором Мирославом Кралєвичем, що спонукало її повернутися у Відень для вивчення скульптурного ремесла.

Під кінець Першої світової війни Ройц стала членом суфражистської течії та написала автобіографію, в якій описувала свій шлюб із Браніміром Шеноа. У 1924 році вона вирушила в подорож Англією та Шотландією з двома офіцерами британської армії, під час якого написала кілька картин з яких виділяється «Naš auto u Škotsko» — перше зображення автомобіля, створене хорватським художником.

Примітки[ред. | ред. код]