Наука в Польщі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Наука в Польщі – всі наукові дослідження та розробки, що проводяться в Польщі з точних наук, природничих наук, гуманітарних наук, технологій, мистецтва та філософії.

Історія[ред. | ред. код]

Наука в середньовічній Польщі брала участь у вирішенні найважливіших проблем у той час, формулюючи свій власний підхід до етики і права, які відігравали важливу роль у розвитку науки. В епоху росіян польська наука призвела до коперниківської революції[1] через астронома Миколая Коперника, який змінив парадигму, нові концепції людини і світу. У той час вона також була джерелом релігійної терпимості й ініціатором державних реформ. Наукові центри розвивалися в епоху бароко. У просвітництві наука була двигуном соціальних, освітніх і політичних змін. Під час війн польська наука і освіта стали одним з інструментів боротьби з загарбниками. Польські університети часто діяли у вигнанні, підтримуючи зв'язок з батьківщиною[2].

У міжвоєнний період наука стала основою прогресу, навіть досягнувши в деяких областях провідне місце у світовій науці. Під час Другої світової війни вчені були змушені діяти в підпіллі, а після її завершення наука (включена в соціалістичну тенденцію) стала формою відновлення країни.[2].

Наукова кар'єра[ред. | ред. код]

Вчений у своїй кар'єрі здобуває наукові ступені:

Кульмінацією наукової кар'єри є набуття звання наукового професора.

Фінансування науки[ред. | ред. код]

У Польщі наукові дослідження фінансуються в основному з державного бюджету (гранти Міністерства науки і вищої освіти, у тому числі - на набуття чинності нових правил фінансування науки - кошти для власних досліджень університету). У цьому відношенні Польща відстає від західних країн, де приватні підприємства мають значну частку у збереженні наукової діяльності. Проте бюджетне фінансування також набагато більше на Заході, ніж у Польщі. Однак існують так звані треті сторони, наприклад, компанії, які співпрацюють з університетами, громадські фундації підтримки науки (Каса Мяновського та ін.). Важливим джерелом фінансування науки є Рамкові програми Європейського Союзу, а також інші міжнародні програми (наприклад, EUREKA).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Maciej Iłowiecki: Dzieje nauki polskiej. Warszawa: Wydawnictwo „Interpress”, 1981, s. 43. ISBN 83-223-1876-6. 
  2. а б Іловецький, с. 13.

Див. також[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]