Нафтогазопромислова геологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нафтогазопромислова геологія (рос. нефтегазопромысловая геология, англ. oil and gas field geology, нім. Erdöl- und Gasfördergeologie f) — галузь нафтової геології, яка займається детальним вивченням відкритих покладів, що розробляються з метою максимального вилучення з них нафти і газу. В її завдання входить обґрунтування розробки нафтогазових родовищ, контроль за цим процесом, регулювання розробки для досягнення найбільш повного вилучення вуглеводнів, а також охорони надр і безпеки ведення робіт.

До осн. питань Н.г. відносять: методику розвідки нафтових і газових родовищ, детальне вивчення речовинного складу і типів порід продуктивних відкладів, детальне розчленування і кореляцію геологічних розрізів, визначення фізичних властивостей колекторів, вивчення фізико-хімічних властивостей пластових рідин і газів; вивчення енергетичного стану покладів вуглеводнів, умов залягання нафти і газу, вивчення неоднорідності продуктивних пластів, визначення параметрів покладів, підрахунок запасів нафти і газу, класифікацію запасів вуглеводнів, обґрунтування коефіцієнту вилучення нафти і газу за даними розвідувальних робіт і розробки родовищ, охорону надр і довкілля, організацію геологічного обслуговування розробки нафтових і газових родовищ.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.
  • В. Г. Суярко. Прогнозування, пошук та розвідка родовищ вуглеводнів. Харків: Фоліо. 2015. 413 с.
  • Суярко В. Г., Загнітко В. М., Лисиченко В. Г. Структурно-геохімічні критерії прогнозування скупчень вуглеводнів (на прикладі Західно-Донецького грабену) — ІГНС НАН та МНС України і Полтавський НТУ імені Юрія Кондратюка, 2010. — 84 с.