Непальсько-пакистанські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Непальсько-пакистанські відносини
Пакистан
Пакистан
Непал
Непал

Непальсько-пакистанські відносини — двосторонні дипломатичні відносини між Непалом і Пакистаном.

Історія[ред. | ред. код]

У 1947 після розділу Британської Індії Непал встановив дипломатичні відносини з Індійським Союзом, але не став встановлювати дипломатичні відносини з Домініоном Пакистан.

У 1950 Непал підписав Договір про мир і дружбу з Індією, створивши базу для налагодження широких відносин економічного, стратегічного і оборонного характеру. Таким чином, Непал дистанціювався від Пакистану, який знаходився в конфлікті з Індією[1] [2] [3]. Однак, потім невдоволення Непалу зростанням індійського впливу в країні, спонукало уряд цієї країни почати розвивати відносини з Китайською Народною Республікою і Пакистаном [4] [5].

29 березня 1960 встановлено дипломатичні відносини між Непалом і Пакистаном[6].

У 1972 країни розірвали відносини, після визнання Непалом незалежності Бангладеш, але потім були відновлені[7].

У 1962 Непал відкрив посольство в Пакистані, а в 1975 відкрито почесне непалське консульство в Карачі[8].

Дипломатичні відносини[ред. | ред. код]

У 1963 країни обмінялися послами, після того як президент Пакистану Мухаммед Айюб Хан зробив перший в історії офіційний візит в Непал. Під час візиту лідери обох країн підписали угоду про створення режиму найбільшого сприяння в торгівлі. У 1963 році Пакистан і Непал дійшли згоди прибрати тарифи при торгових операціях, а також до поставки транспортних засобів в Непал через порт Читтагонг в Східному Пакистані (нині Бангладеш) і встановленню повітряного сполучення. Ці домовленості знизили економічну залежність Непалу від Індії[7]. Хоча Непал офіційно підтримував нейтралітет під час Індо-пакистанської війни 1971, він став одним з перших держав, які визнали незалежність Бангладеш. У відповідь на цей недружній крок, Ісламабад розірвав дипломатичні відносини з Катманду.

Підтримка Пакистаном демократичних перетворень в Непалі[ред. | ред. код]

У політичному сенсі Непал і Пакистан залишалися добрими друзями протягом десятиліть. Пакистан висловлював підтримку демократичних змін в Непалі і руху Джана Андолан 2006. Пакистан привітав відновлення діяльності парламенту Непалу і висловив надію, що ця подія відкриє епоху тривалого миру і процвітання в Непалі. При цьому, Пакистан заявляв про свою підтримку суверенітету, територіальної цілісності і мирного розвитку Непалу[6].

Саміт СААРК[ред. | ред. код]

19-й саміт Асоціації регіонального співробітництва Південної Азії (СААРК) планувався до проведення в Ісламабаді 15-16 листопада 2016 року. Однак, в індійському місті Урі стався терористичний акт, тому Індія оголосила про свій бойкот саміту, заявивши, що уряд Пакистану стоїть за цією атакою в Кашмірі. Непал був головою Асоціації регіонального співробітництва Південної Азії і настійно закликав до того, щоб всі країни-учасниці СААРК взяли участь в саміті відповідно до положень статуту організації[9]. Однак, саміт в результаті виявився зірваний і прем'єр-міністр Непалу Шер Бахадур Деуба заявив, що готовий підтримати заявку Пакистану на проведення наступного саміту в Пакистані[10].

Економічні відносини[ред. | ред. код]

19 жовтня 1962 року країни підписали торговельну угоду з метою активізації економічного співробітництва. У 1982 році було підписано ще одну угоду, проте обсяг товарообігу між країнами залишився порівняно невеликим, на рівні 4,8 млн. доларів США, з цієї суми експорт Пакистану в Непал склав 1,631 млн. доларів США, а експорт Непалу в Пакистан 3,166 млн. доларів США[11]. В останні роки країни активізували зусилля з розвитку двосторонньої торгівлі, особливо в області текстилю, олійних культур, видобутку нафти і туризму. Пакистан також запропонував відкрити кредитну лінію для Непалу в розмірі 5 млн. доларів США. Між країнами підписано Угоду про вільну торгівлю в Південній Азії і вони є членами південноазійського економічного союзу [12][13].

Освіта[ред. | ред. код]

Пакистан, в рамках Програми технічної допомоги, щорічно надає стипендії для громадян Непалу в області медицини, фармацевтики та технічних спеціальностей. У Пакистані пройшли навчання понад 500 000 непальських студентів, які отримували знання в області медицини, інженерії, фармацевтики, інформаційних технологій, соціальних наук, державного управління та масових комунікацій. Пакистан надає довгострокову і короткострокову підготовку урядовцям Непалу[14]. Пакистан щорічно надає 15 бюджетних місць зі стипендією непальським студентам в рамках Програми технічної допомоги. Крім того, деякі непальські студенти навчаються в Пакистані в області гуманітарного та ділового адміністрування, на платній основі. Пакистан також організовує курси підготовки для офіцерів збройних сил Непалу[6].

Допомога жертвам стихійних лих[ред. | ред. код]

У квітні 2015 року в Непалі стався руйнівний землетрус і уряд Пакистану негайно направив допомогу цій країні. Пакистан направив рятувальні бригади, продовольство, воду, намети і надав іншу допомогу. Пакистан взяв участь у Міжнародній конференції з відновлення Непалу і заявив про готовність продовжити допомагати цій країні. У 2017 році уряд Пакистану надав Катманду 1 млн. доларів США в якості допомоги жертвам повеней і зсувів[15].

Військове співробітництво[ред. | ред. код]

В останні роки країни почали розвивати військове співробітництво і Непал став імпортувати зброю з Пакистану. З 2004 року уряд Непалу потрапив в немилість з боку Індії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки за придушення демократії, і непальська монархія почала розвивати співпрацю з Китаєм і Пакистаном, які запропонували військову підтримку, зброю і техніку для боротьби з маоїстським заколотом [16][12].

Туризм[ред. | ред. код]

У лютому 2009 року Непал і Пакистан підписали угоду про співпрацю в галузі туризму. Угода передбачає співпрацю країн в галузі туризму та археології, створення туристичних організацій і туроператорів, взаємний обмін туристичною інформацією, матеріалами та досвідом, виробництво фільмів і відеокасет, пов'язаних з туризмом та співробітництво для інвестицій [14]. Кожного року, близько 5000 туристів з Пакистану відвідують Непал[17].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Tribune, Chandigarh, India - Editorial. Процитовано 17 квітня 2017.
  2. Dick Hodder, Sarah J. Lloyd, Keith Stanley McLachlan. Land-locked States of Africa and Asia. page 177. Routledge, 1998. ISBN 0-7146-4829-9
  3. India - Nepal. Процитовано 17 квітня 2017.
  4. Nepal's China-Card - Scoop News. Процитовано 17 квітня 2017.
  5. Sino-Nepalese relations. Процитовано 17 квітня 2017.
  6. а б в Архивированная копия. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 26 липня 2018.
  7. а б Nepal - Pakistan and Bangladesh. Процитовано 17 квітня 2017.
  8. Архивированная копия. Архів оригіналу за 18 лютого 2018. Процитовано 26 липня 2018.
  9. Create conducive environment for participation of all member states in Saarc summit: Nepal. The Times of India. Процитовано 29 вересня 2016.
  10. Nepal supports Pakistan's bid for SAARC Summit at Islamabad | Associated Press Of Pakistan
  11. Pakistan and Nepal bilateral trade to be improved. Процитовано 17 квітня 2017.[недоступне посилання з 01.02.2018]
  12. а б BBC NEWS - South Asia - Nepal, Pakistan in economy talks. Процитовано 17 квітня 2017.
  13. Online, Asia Time. Asia Times Online :: South Asia news, business and economy from India and Pakistan. Архів оригіналу за 7 квітня 2005. Процитовано 17 квітня 2017.
  14. а б Nepal-Pakistan Relations - Ministry of Foreign Affairs Nepal MOFA
  15. Pakistan sends relief goods for quake victims in Nepal - Pakistan - DAWN.COM
  16. Pike, John. Nepal gov't procuring military articles from China, Pakistan. Процитовано 17 квітня 2017.
  17. http://tourismdepartment.gov.np