Неполяризоване світло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сонце є джерелом неполяризованого світла.

Неполяризоване світло — світло, електромагнітний вектор поляризації якого має випадковий напрямок відносно вектору розповсюджуваної хвилі.

Джерела неполяризованого світла[ред. | ред. код]

Природне світло є неполяризованим. Таке випромінювання виробляють природні джерела світла, такі як Сонце, полум'я а також штучні, такі як лампи розжарювання, люмінесцентні лампи. Неполяризоване світло також утворюється, коли відбивається від нерівномірних поверхонь. Проте, природне світло часто буває частково поляризованим через багаторазове розсіювання та відбиття — наприклад, частково поляризованим є світло відбите від скла, води або мокрих поверхонь (що використовують для виробництва окулярів для мінімізації засліплення від мокрого асфальту), неполяризоване — відбите, наприклад від снігу.

Утворення неполяризованого світла[ред. | ред. код]

Утворення неполяризованого електромагнітного випромінювання пояснюється тим, що атоми на поверхні нагрітої поверхні, які генерують електромагнітне випромінювання діють незалежно один від одного. Кожне випромінювання можна приблизно змоделювати в вигляді коротких цугів тривалістю від 10×−9 до 10−8 секунди. Електромагнітна хвиля, що виходить, наприклад, від нитки розжарювання лампи, представляє собою суперпозицію цих цугів, кожен з яких має власний напрям поляризації. Сума орієнтованих випадковим чином цугів утворює хвилю, вектор поляризації якої змінюється швидко і безладно. Така хвиля називається неполяризованною.

Той факт, що в неполяризованому світлі коливання векторів напруженості електричного поля та індукції магнітного поля відбувається в різних площинах, можна пояснити і великою кількістю атомів у речовині, і тим, що кожен із них випромінює свою поляризовану хвилю.

Відмінність від поляризованого світла[ред. | ред. код]

На відміну від поляризованого світла, яке має електричну складову лише в одному напрямку протягом певного часу, неполяризоване світло має електричну складову в будь-якому напрямку в будь-який момент часу[1].

Джерела світла видають неполяризоване світло, але створити поляризовані джерела світла без використання поляризатора неможливо.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Поляризоване світло проти неполяризованого світла. uk.fondoperlaterra.org.