Нефритовий кулон (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нефритовий кулон
англ. The Jade Pendant
Підвіска з китайського нефриту, датована 2000–1500 рр. до н.е.
Вид телефільм
Жанр вестерн
Режисер Леонґ По-Чі
Сценарист Девід Ассаель
Скотт М. Розенфельт
У головних
ролях
Композитор Анна-Катрин Дерн
Кінокомпанія Lotus Entertainment
Дистриб'ютор Crimson Forest Entertainment
Тривалість 106 хвилин
Мова англійська, мандаринська, китайська
Країна США США
Гонконг Гонконг
Дата виходу
IMDb ID 5156532

«Нефритовий кулон» (англ. The Jade Pendant) — американський вестерн 2017 року, знятий Леонґом По-Чі[en], в головних ролях якого Ґодфрі Ґао[en] в ролі Тома Вонґа і Клара Лі[en] в ролі Півонії. Фільм розповідає про трагічну історію кохання, що призвела до найбільшого масового лінчування в американській історії 19 китайських іммігрантів в Чайнатауні Лос-Анджелеса 1871 року[1]. Знято у штаті Юта.

Сюжет[ред. | ред. код]

Трагічна історія кохання оповідає про подорож молодої дівчини і головної героїні фільму Півонії (Клара Лі), яка, рятуючись від шлюбу за розрахунком у Китаї, обманом змушена підписати контракт на роботу «квітницею» в Америці разом з її подругою Лілією (Ніна Ву). Її рішучість та навички бойових мистецтв допомагають їй протистояти світові проституції, а потім вона зустрічає Тома (Ґодфрі Ґао), американського кухаря китайського походження, чий батько пан Вонґ (Рассел Вонґ[en]) працює на Трансконтинентальній залізниці[en]. Незважаючи на зміну гендерних ролей Півонії і Тома, стосунки процвітають до шлюбу та народження дитини[2]. Протягом усього фільму Півонія носить круглу підвіску із зеленого нефриту у вигляді диска, подаровану їй бабусею, щоб принести їй удачу й захист[3]. Однак не все так радісно, бо голова гонконґської Тріади Ю Хінґ (Ці Ма) прагне поширити свою владу на Америку та бажає отримати Півонію для власних потреб. Цей фільм розповідає про першу велику китайську міграцію до Сполучених Штатів Америки та випущений у річницю найбільшого масового самосуду в американській історії 19 китайських переселенців у китайському кварталі Лос-Анджелеса 1871 року.

В ролях[ред. | ред. код]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Великі голлівудські студії спочатку відкинули ідею вестерну з акторським складом переважно азійського походження, що було б прийнятно лише у фільмі про ґунфу. Утім історія сподобалася незалежному продюсеру Томасу Леонґу, який 2015 року погодився на проєкт. «Нефритовий кулон» отримав нагороду «Золотий ангел» за «найкращий фільм незалежного продюсера» на китайсько-американському кінофестивалі[en] 2017 року в Лос-Анджелесі[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Jade Pendant. crimsonforestfilms.com. 2017.
  2. а б Screenwriter L.P. Leung on his Chinese American Western ‘The Jade Pendant’ and its 50 Year Journey. Huffington Post. 12 листопада 2017. Процитовано 20 листопада 2021.
  3. The Jade Pendant Movie & Jade Disc Symbolism. masonkay.com. 2018. Архів оригіналу за 26 серпня 2019. Процитовано 28 листопада 2022.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]