Нижньовартовськ – Південний Балик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нижньовартовськ – Південний Балик. Карта розташування: Уральський федеральний округ
Білозерний
Білозерний
Нижньовартовський
Нижньовартовський
Південний Балик
Південний Балик
Схема трубопроводу

Нижньовартовськ – Південний Балик – трубопровідна система, призначена для транспортування зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ).

В 1975 – 1981 роках в районі Нижньовартовська ввели в дію два газопереробні заводи – Нижньовартовський та Білозерний, які продукують великі обсяги фракціі С3+ (у російській термінології відома як широка фракція легких вуглеводнів, ШФЛУ). Первісно її вивіз здійснювався залізницею, допоки в 2001 та 2009 роках не ввели в дію спеціалізований продуктопровід, який транспортує ШФЛУ до Південно-Балицької газонагнітальної станції, що закачує її до продуктопроводу Південний Балик – Тобольськ, а з 2014-го – також до Пуровськ – Тобольськ.

На ділянці між Білозерним ГПЗ та Нижньовартовським ГПЗ була прокладена одна нитка завдовжки 76 км з діаметром 500 мм, тоді як між Нижньовартовським ГПЗ та Південним Баликом прямували дві нитки довжиною 248 км з тим саме діаметром 500 мм.

В 2021 році на одній з ниток на ділянці переході через річку Об сталась аварія, що супроводжувалась нетривалим горінням. За результатами обстеження технічного стану трубопроводу виник проект його модернізації, що включає:

- дві нитки довжиною по 55 км та діаметром 426 мм від Білозерного ГПЗ, які у підсумку приєднуватимуться до двох нових ниток від Нижньовартовського ГПЗ довжиною по 35 км з таким саме діаметром 426 мм. Далі нові ділянки від Нижньовартовського ГПЗ приєднуватимуться до старої частини системи на її 117-му кілометрі;

- нові ділянки однієї з старих ниток загальною довжиною 133 км та діаметром 500 мм;

- нова ділянка іншої зі старих ниток довжиною 14 км та діаметром 500 мм.

Після модернізації система матиме пропускну здатність у 2,66 млн тон на рік та працюватиме з робочим тиском 3,1 (за іншими даними – 4) МПа.[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. СибурТюменьГаз прекратил выжиг продукта из отсеченного участка газопродуктопровода Нижневартовский ГПЗ - Южно-Балыкский ГПЗ. neftegaz.ru (рос.). 9 березня 2021. Процитовано 27 березня 2024.
  2. TOM_6_ (PDF).
  3. 0_0_r (PDF).