Новоуренгойський завод підготовки конденсату до транспортування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Новоуренгойський завод підготовки конденсату до транспортування. Карта розташування: Уральський федеральний округ
Новий Уренгой
Новий Уренгой
Місце розташування заводу

Новоуренгойський завод підготовки конденсату до транспортування (Новоуренгойський ЗПКТ) – підприємство нафтогазової промисловості, яке діє у Тюменській області Росії.

Конденсат, отриманий під час розробки родовищ Надим-Пур-Тазівського регіону містить суттєві обсяги легких гомологів метану, а тому перед транспортуванням потребує додаткової підготовки. З цією метою в 1985 році в Новому Уренгої ввели в дію першу чергу заводу підготовки конденсату, яка, зокрема, включала установку деетанізації потужністю 6,16 млн тон на рік. В 2001-му стала до ладу друга установка деетанізації такої ж потужності. Станом на середину 2010-х завод приймав біля 11 млн тон конденсату на рік, при цьому планували збільшити його потужність ще на 4 млн тон за умови успішного розвитку проекту розробки ачимівської свити, яка вирізняється складними геологічними умовами.

Завод розташований в центрі унікального Уренгойського родовища та отримує додатковий ресурс по конденсатопроводах Ямбург – Уренгой та Заполярне – Новий Уренгой.

Підготований конденсат відправляли по конденсатопроводу Уренгой – Сургут, тоді як газ деетанізації використовували як паливний. З метою монетизації ресурсу етану наприкінці 2000-х почали зведення Новоуренгойського газохімічного комплексу, проте цей проект загальмував та станом на 2023 рік так і не був введений в експлуатацію. При цьому з 2018-го у складі ЗПКТ почала роботу установка переробки газу деетанізації, отриманий на якій товарний газ закачується до газотранспортної системи.

Також майданчик має:

- запущені в 1985 та 1987 роках дві установки продукування дизельного пального сукупною проектною потужністю 200 тисяч тон на рік (досягнута фактична потужність 350 тисяч тон);

- введену в дію у 1989-му установку отримання пропан-бутанової фракції річною проектною потужністю 129 тисяч тон (досягнута фактична потужність 229 тисяч тон);

- запущену в 2013-му установку продукування авіаційного керосину, яка може забезпечити потреби місцевого аеропорту.

В 2021 році на установці детанізації першої черги сталась пожежа, яка завдала їй серйозних пошкоджень.[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Завод по подготовке конденсата к транспорту. pererabotka.gazprom.ru (рос.). Процитовано 27 березня 2024.
  2. Новоуренгойский ЗПКТ выработал первые 500 млн м3 природного горючего газа. neftegaz.ru (рос.). 30 липня 2020. Процитовано 27 березня 2024.
  3. На фоне аварии на Новоуренгойском ГХК Газпрома в ЯНАО цена на газ в Европе обновила рекорд. neftegaz.ru (рос.). 6 серпня 2021. Процитовано 27 березня 2024.