Нормування показників якості продукції мінеральної сировини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нормування показників якості продукції мінеральної сировини

На всі продукти збагачення вуглезбагачувальних фабрик державними стандартами (ДСТУ) встановлені норми якості. На фабриках, які вводяться в експлуатацію або на яких повністю замінена сировинна база, встановлюють тимчасові норми якості товарних продуктів збагачення.

Нормують такі показники якості продуктів збагачення:

– для концентрату – середню і граничну зольність абсолютно сухого палива , граничний вміст вологі , середній і граничний вміст сірки , граничний вміст дріб’язку (тільки для розсортованих продуктів збагачення);

– для промпродукту і шламу – граничну зольність , граничний вміст вологи .

Норми якості розробляють згідно зі спеціальною інструкцією. Середню норму зольності (%) концентрату і промпродукту визначають виходячи з зольності (%) відповідних фракцій у вихідній шихті на наступний період.

Граничну норму зольності концентрату і промпродукту встановлюють, виходячи з середньої норми, з урахуванням коливань зольності в товарному продукті за минулий період (не менше 6 міс.) .

Середні й граничні норми вмісту сірки в концентраті розраховують аналогічно. Граничні норми вмісту вологи для кожного продукту збагачення встановлюють, виходячи з марочного складу вугілля і ефективності роботи зневоднюючих апаратів і сушильних установок, окремо для літнього і зимового періодів.

Граничні норми зольності шламу встановлюються таким чином, щоб вміст баласту (мінеральних домішок і вологи) не перевищував 50 %. Граничні норми вмісту дріб’язку в розсортованих продуктах збагачення встановлюються відповідно до вимог стандартів.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Смирнов В. О., Сергєєв П.В., Білецький В.С. Технологія збагачення вугілля. Навчальний посібник. — Донецьк: Східний видавничий дім, — 2011. — 476 с.