Нурул Алам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нурул Алам
Народилася 17 століття
Померла 1678
Країна  Султанат Ачех
Діяльність політична діячка
Посада Sultan of Acehd
Діти Інаят Закіатуддін Сіах

Нурул Алам Накіатуддін Сіах (д/н — 23 січня 1678) — султана Ачех в 16751678 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походила з династії Мевкута Алам, побічної гілки. Згідно з рукописом, збереженим в Національному університеті Малайзії, вона була донькою маліка Махмуда Кітул Кахар Сая, праонука султана Алауддіна аль-Кахара. При народженні отримала ім'я Шрі Пара Путері.

Після смерті султанши Тадж уль-Алам, що не залишила нащадків, рада знаті й улемів обрала володаркою Ачеху Шрі Пара Путері, яка прийняла ім'я Нурул Алам Накіатуддін Сіах. Натомість вона вимушена була погодитися з законом, відповідно до якого права наступного султана чи султаншу мають підтверджувати 3 сагі (області) султанату, відомі як Тіга Сагі. На чолі кожної з сагі постав пангліма-сагі. Стала карбувати власні монети вагою 0,59 г[1].

Невдовзі стикнулася з загрозами з боку голландців, англійців та португальців, що боролися за торгівельну монополію в портах Ачеху. Також довелося придушувати спротив улеебалангів (вождів) на місцях.

1677 року внаслідок великої пожежі згоріли Велика мечеть Байтуррахмана з бібліотекою та палац султана Дар аль-Дун'я в Кутараджі були знищені разом з султанськими регаліями та скарбами. Причиною пожежі був заколот улеебалангів.

Померла 1678 року. Їй спадкувала донька Інаят.

Родина

[ред. | ред. код]

Чоловік — Султан-Мухаммад Сіях

Діти:

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Hasjmy, A., 1977. 59 Tahun Aceh Merdeka, Jakarta: Penerbit Bulan Bintang, pp: 202-3

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Andaya, Leonard Y. (2004) A Very Good-Natured but Awe-Inspiring Government: The Reign of a Successful Queen in Seventeenth-Century Aceh in Elsbeth Locher-Scholten and Peter Rietbergen (ed.), Hof en handel. Leiden: KITLV Press, pp 59–84.
  • Khan, Sher Banu (2009) Rule Behind the Silk Curtain: The Sultanahs of Aceh, 1641—1699. PhD Thesis, University of London.