Нюрнберзькі мейстерзінгери

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Опера «Нюрнберзькі мейстерзінгери»
нім. Die Meistersinger von Nürnberg
Нюрнберзькі мейстерзінгери, малюнок Фердинанда Ліке
Композитор Ріхард Вагнер
Автор лібрето Ріхард Вагнер
Мова лібрето німецька
Жанр побутово-комедійна опера
Кількість дій 3
Рік створення 1867
Перша постановка 1868
Місце першої постановки Мюнхен
Інформація у Вікіданих

CMNS: Нюрнберзькі мейстерзінгери у Вікісховищі

«Нюрнберзькі мейстерзінгери» (нім. Die Meistersinger von Nürnberg) — опера на 3 дії німецького композитора Ріхарда Вагнера ї на власне лібрето німецькою мовою, написана в 18611867 роках.

Прем'єра опери відбулася в Мюнхені 21 червня 1868 року і мала значний успіх. У наступні роки опера була поставлена у Дрездені (1869), Відні і Берліні (1870), у Празі (1871, диригент Л. Сланський). У Російській імперії вперше поставлена в Петербурзі силами німецької оперної трупи (1898). У 1920-30-х роках спектакль йшов у Київській опері.

Стисла характеристика[ред. | ред. код]

«Мейстерзингери» — єдина з зрілих опер Вагнера, написана на історико-побутовий сюжет, де діють бюргери і ремісники. Колоритні картини середньовічного міста, його своєрідною життя і звичаїв займають тут велике місце.

Образ Бекмессера асоціюється з його ворогом, музичним критиком Едуардом Гансліком, відомим своїми консервативними мистецькими поглядами. Серед найяскравіших сторінок опери — увертюра, монолог Сакса «Wahn! Wahn!» ! (3 д.), пісні Вальтера «Am stillen Herd» (1 д.), «Morgenlich leuchtend» (3 д.), квінтет «Selig wie die Sonne» (3 д.), фінальний хор «Ehrt eure deutschen Meister». Музика «мейстерзінгери» близька до німецького фольклору: такими є три пісні Вальтера, пісня Закса про ангела-Башмачника, пісенька Давида, хори цехів.

Лібрето[ред. | ред. код]

Молодий лицар Вальтер фон Штольцінг закоханий в Єву, дочку майстра Погнера, що обіцяв її руку переможцеві на змаганні мейстерзінгерів. Вальтер вирішує брати участь у змаганні, але до цього він повинен витримати випробування. За законом мейстерзанга призначається мітчик, щоб визначити гідності або недоліки виконуваного твору. Ця роль випадає на долю писаря Бекмессера — тупого і бездарного педанта, який до того ж бачить у лицарі суперника, оскільки і сам він добивається руки Єви. Пісня Вальтера, повна натхнення, порушує норми мейстерзанга, та й Бекмессер намагається не пропустити жодної помилки. Вальтер зазнає невдачі, але найстаріший з мейстерзінгерів, благородний Ганс Сакс, відчуває в його співі прояв справжнього таланту.

Дізнавшись, що Єва, закохана у лицаря, втратила надію отримати благословення батька на шлюб і вирішує втекти з будинку, Сакс, сам люблячий її, виступає як покровитель Єви і Вальтера і перешкоджає необдуманій втечі. Налякані появою Бекмессера закохані ховаються, а писар вирішує заспівати серенаду даму серця. Сакс зайнятий шевської роботою, і стукіт його молотка заважає Бекмессеру. Вони домовляються, що Сакс буде виконувати функції мітчика, ударами молотка по підошві відзначаючи помилки. Майстер безперервно стукає молотком, співак приходить у лють і співає все більш фальшиво. Піднімається шум, прокидаються нюрнбержці, вибігають на вулицю; починається звалище, в якій неабияк дістається Бекмессеру. Рожок нічного сторожа розганяє всіх, Єва тікає в свій будинок, а Вальтера Сакс веде до себе.

Сакс спонукає лицаря виступити на змаганні мейстерзінгерів, записує його імпровізацію, допомагає авторові порадами. Увійшовши в будинок Сакса Бекмессер, побачивши записану пісню, краде її, але Сакса це мало турбує: бездарність не зможе скористатися чужим натхненням. Старий поет благословляє союз Вальтера з Євою і заручини свого учня Давида (якого він виробляє в підмайстри) з Магдаленою, служницею Єви.

На змаганні Бекмессер, не розібравши тексту вкраденої їм пісні, перебріхує слова і мелодію і, жорстоко осміяний, тікає. Виступ Вальтера увінчується успіхом. Він отримує руку Єви, золотий ланцюг і звання мейстерзінгера. Хор народу, що славиться німецьке мистецтво та Ганса Сакса, завершує оперу.

Джерела[ред. | ред. код]