Нікола Попович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нікола Попович
серб. Никола Поповић
Народився 9 грудня 1916(1916-12-09)
Lipad, Цетинє[d], Королівство Чорногорія
Помер 8 листопада 2005(2005-11-08) (88 років)
Белград, Сербія і Чорногорія
Діяльність військовослужбовець, офіцер
Alma mater Військова академія ЮНАd
Учасник Друга світова війна
Роки активності з 1941
Військове звання генерал-майор
Нагороди
орден Народного героя Орден «За заслуги перед народом» орден Братерства та єдності Commemorative Medal of the Partisans of 1941 Народний герой Югославії орден Партизанської зірки

Нікола Попович (серб. Никола Поповић; 9 грудня 1916 — 8 листопада 2005) — югославський чорногорський військовий діяч, генерал-майор Югославської народної армії, учасник Другої світової війни. Народний герой Югославії. Син чорногорського воєначальника і лідера зеленашів Крсто Поповича .

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 9 грудня 1916 року в селі Липа. Навчався в рідному селі, пізніше в Цетинє. Після придушення Різдвяного повстання змушений був з батьком покинути країну і виїхати до Бельгії. Повернувся на батьківщину у 1929 році після того, як його батько написав листа королю Олександру I з каяттям за свою діяльність. У 1936 році став членом Комуністичної партії Югославії.

З початком Другої світової війни Нікола наслідував приєднався до Руху опору, а його батько перейшов на бік італійців, які воювали проти четників і партизанів. Під час повстання 13 липня Нікола очолив загін і вступив в бої з італійцями за Чево . У битві на Сутьєсці командував батальйоном охоронців керівництва Чорногірського покраїнского комітету КПЮ і супроводжував партійне керівництво по дорозі до Чорногорії. Брав участь у штурмі Белграда, після звільнення міста призначений командиром Белградської бригади народної оборони.

Після війни Нікола закінчив Військову академію ЮНА, очоливши 9-ту приморську військову область. Був виконуючим обов'язки начальника кафедри сухопутних сил у Вищій військовій приморській академії, начальником кафедри операцій у Військовій школі ЮНА. У 1973 році вийшов на пенсію у званні генерал-майора.

Помер 8 листопада 2005 року в Белграді. Похований у рідному селі. Кавалер ряду орденів і медалей (в тому числі Ордена Народного героя, яким був нагороджений 27 листопада 1953).

Література[ред. | ред. код]

  • Војна енціклопедіја (књіга сім) . — Београд, 1974.
  • Народні херојі Југославіје . — Београд: Младост, 1975.