Нілофар Сахі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нілофар Сахі
Народилася
Герат
Країна  Афганістан
Діяльність Practitioner–scholar model, політична діячка
Нагороди

Нілофар Сахі (перс. نيلوفر سخی‎) — афганська активістка, що бореться за мир, права людини та розвиток. Вона є колишнім виконавчою директоркою і виконавчою директоркою Американського університету Афганістану. Вона також є колишньою директоркою Фонду відкритого суспільства в Афганістані. Вона також є засновницею та колишньою виконавчою директоркою Асоціації жіночої діяльності та соціальних послуг (WASSA), першої жіночої неурядової організації в Гераті, Афганістан.

Раннє життя та освіта[ред. | ред. код]

Нілофар Сахі має ступінь докторки філософії в Університеті Джорджа Мейсона. Вона також має ступінь магістерки з міжнародної публічної політики в Школі передових міжнародних досліджень Джона Хопкінса та магістр трансформації конфліктів та миротворчості в Східному менонітському університеті. Має ступінь бакалавра політології. Сахі є стипендіаткою програми Фулбрайт (2007).

Кар'єра[ред. | ред. код]

Нілофар Сахі — науковиця-практикиня у галузі розвитку. Вона викладає в Університеті Джорджа Мейсона. Свою кар'єру Сахі розпочала як співробітниця політичної освіти в національній НУО в Пакистані Aurat Foundation. Сахі є засновницею та колишньою виконавчою директоркою національної неурядової організації WASSA, першої жіночої неурядової організації в Гераті, Афганістан, заснованої у 2002 році. Перебуваючи там, вона заснувала Центр аналізу та розв'язання конфліктів у WASSA у 2008 році. Сахі залишається головою ради WASSA.[1] Вона є колишньою виконавчою директоркою Американського університету Афганістану та колишньою керівницею Відкритого суспільства Афганістану.[2] До роботи на посаді директорки країни вона була старшою консультанткою з питань верховенства права, перехідного правосуддя, прав людини та прав жінок в Інституті відкритого суспільства в Афганістані. У 2010 році вона працювала співробітницею Міжнародного центру освіти толерантності та Ініціативи молодих лідерів Азії 21, а також у Національному фонді підтримки демократії Колумбійського університету. Вона також входить до Міжнародного керівного комітету в Афганістані: шляхи до миру[3][4].

На освяченні ICAWED Сахі була відзначена колишньою першою леді Сполучених Штатів Лорою Буш за її роботу щодо захисту прав жінок. Інститут також містить бібліотеку та ресурсний центр Лори Буш і фінансується коштом гранту в розмірі 5 мільйонів доларів від Цільової групи Міністерства оборони США з питань бізнесу та стабільності.[5] Робота центру зосереджена на забезпеченні інструментів та ресурсів, необхідних для просування прав та можливостей жінок у бізнесі та уряді в Афганістані.[6] Під час роботи в ICAWED вона зустрілася з кількома високопоставленими особами, включаючи держсекретаря Сполучених Штатів Джона Керрі[7] Її робота була зосереджена в основному на відстоюванні на національному та міжнародному рівнях удосконалення державної політики, що стосується прав жінок і мирного економічного та політичний перехід.

Говорячи про майбутнє прав жінок в інтерв'ю «Голосу Америки», Сахі зазначила, що наступне покоління жінок має сильні приклади для наслідування в нинішньому афганському суспільстві,

«Дивлячись на жінок, які говорять про свої політичні права в парламенті, дивлячись на жінок, які вступають у бізнес і торгують у Малайзії та Дубаї, і дивлячись на жінок, які є успішними особистостями на міжнародному рівні, підвищуючи голоси в Афганістані. Це створює образ».[8]

Зовнішні джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Advisory Board. Архів оригіналу за 8 серпня 2014. Процитовано 2 вересня 2014.
  2. Nilofar Sakhi: Justice and Democracy in Afghanistan. Архів оригіналу за 2 лютого 2015. Процитовано 2 вересня 2014.
  3. Nilofar Sakhi. Архів оригіналу за 5 лютого 2016. Процитовано 2 вересня 2014.
  4. Asia 21 Fellows, Class of 2010. Процитовано 2 вересня 2014.
  5. Van Wie, Sara (5 червня 2013). Laura Bush Resource Center and Library Opens in Kabul. Архів оригіналу за 2 September 2014. Процитовано 2 вересня 2014.
  6. November luncheon features Afghan women's rights activists. Процитовано 2 вересня 2014.
  7. Afghan Women Help Drive Resurgent Economy. Процитовано 2 вересня 2014.
  8. Afghan Fashion Designer Creates Dresses, Jobs. 9 червня 2013. Архів оригіналу за 2 September 2014. Процитовано 2 вересня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]