Ніс (скеля)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніс, Бурун
Burun
Долина між вершиною та селом Ливадки
Долина між вершиною та селом Ливадки

Координати: 44°50′46″ пн. ш. 34°03′00″ сх. д. / 44.846088° пн. ш. 34.049992° сх. д. / 44.846088; 34.049992

Висота 492
Країна Україна Україна
Регіон АРК
Система Кримські гори

Скеля Ніс або Бурун (крим. Burun) — гора в Сімферопольському районі АРК, за 10 км від Сімферополя біля села Ливадки, належить до Кримських гір.

Опис[ред. | ред. код]

Невелика куеста між урочищем Проріха та перевалом Ливадки, зі стрімким південним і східним краєм і гострим скельним виступом, що, мабуть, і дав їй таку назву. На південний захід від скелі Ніс знаходиться перевал Ливадки та гора Казанчук, а на північний схід — урочище Проріха, за яким слідує городище Зміїне та Ач-Кая.

Географія[ред. | ред. код]

Плато, круті південні та східні схили куести вкриті низькорослим лісом та чагарником на півночі, біля степової зони у тому числі змішаним та сосновими посадками. Вздовж обривів вузькою смугою галявини йде стежка, паралельно з нею лісом — дорога. Ще одна, добре накатана дорога перетинає лісовий масив центром, з'єднуючи перевал Ливадки та урочище Проріха. У західних урвищ, де перевал Ливадки знаходиться вже в безпосередній близькості, є скельний навіс. Північні схили масиву, що складають скеля Ніс і перевал Ливадки, покриті рівними полями з неглибокими балками, що поросли кущами.[1]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ена Ал. В., Ена Ан. В. Куэсты Крымского Предгорья. Научно-популярный очерк-путеводитель. — Симферополь: Н.Оріанда, 2010.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нос (скала Нос) — небольшая куэста между урочищем Прореха и перевалом Левадки, возле поселка Левадки Симферопольского района - «Крымские маршруты». valentin-nuzhdenko.ru. Процитовано 22 вересня 2023.