Обалокун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обалокун
Країна  Нігерія

Обалокун (поч. XVII ст) — 13-й алаафін (володар) держави Ойо. Повне ім'я Обалокун Агана Ерін.

Життєпис

[ред. | ред. код]
Ойо на момент сходження Обалокуна на трон

Син алаафіна Абіпи та доньки алаке (правителя) Егби. Посів трон приблизно між 1615 і 1625 роками. За легендами, відзначався жорстокістю, що, напевне, пов'язано з продовженням батьківських реформ, спрямованих на затвердження централізованої держави.

Розпочав активні походи у південно-східному напрямку. Військо Обалокуна вдерлося в межі Ігбоміни і дійшло до річки Осун, проте коли воно спробувало захопити місто Ілешу - столицю йорубської держави Іджеша, її жителі влаштували завали з дерев на дорогах і кіннота була змушена відступити. Іджеша відстояла незалежність, була змушена платити Ойо данину. Згодом всі зусилля підпорядкувати собі міста-держави Екіті, Ондо і Іданре також виявлялися безрезультатними, оскільки кінне військо втрачало переваги в лісі. Ворогам Ойо також допомагало Бенінське царство.

Обалокун став першим володарем Ойо, що встановив дипломатичні та торгівельні контакти з португальцями, а згодом з французами. Торгівлю здійснював через міста держав Аллада і Мала Ардра. Крім того, налагодив торгівлю з містами хауса, де став закупляти сіль.

Йому спадкував онук Аджагбо.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Smith, Robert (1965). «The Alafin in Exile: A Study of the Igboho Period in Oyo History». The Journal of African History. 6 (1): 57–77.
  • Smith, Robert (1988). Kingdoms of the Yoruba. Currey. ISBN 0852550286
  • Samuel Johnson, Obadiah Johnson. (2011). The History of the Yorubas, From the Earliest of Times to the Beginning of the British Protectorate. ISBN 0948390891.