Обговорення:Історія виникнення радіо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Lxlalexlxl у темі «Про зміну назви статті» 4 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Якщо хтось має зауваження, побажання чи ще що, прошу написати. Усім відповім.--С.Гор (обговорення) 20:01, 27 травня 2018 (UTC)Відповісти

@С.Гор: Вітаю! Як на мене, радіо саме не виникло, а його винайшли. Тому варто перейменувати статтю на "Історія винайдення радіо", змінивши відповідно й формулювання в тексті. В англійському розділі фігурує слово invention, в інших - теж подібні. --lxlalexlxl (обговорення) 15:48, 28 березня 2019 (UTC)Відповісти

Про зміну назви статті[ред. код]

@Lxlalexlxl: Вітаю! Радий отримати від Вас критичне зауваження щодо перейменування назви статті "Історія виникнення радіо", бо як на мою думку, вона не залишилась без уваги. Звичайно, перейменувати статтю на "Історія винайдення радіо" та змінити декілька формулювань в тексті не складно. Чисто формально, з погляду на існуючі назви ряду іншомовних статей Вікіпедії "Винайдення радіо", зауваження має рацію. Але з перейменуванням назви на "Винайдення радіо", я не можу погодитись.

Звичайно, перед написанням статті я ознайомився насамперед зі схожими за тематикою, але не аналогічними статтями "Винайдення радіо" у Вікіпедії інших держав: Великобританії, Німеччини, Іспанії, Італії, Росії та джерелами, приведеними у примітках до статті. В результаті я дійшов висновку про еволюційний шлях виникнення, появи, створення раннього радіо на противагу революційному винахідницькому шляху. Цю ж думку поділяють ряд іншомовних авторів. Такий же висновок отримуємо в результаті розгляду хронологічних фактів, приведених у статті. Для підкреслення поступового, еволюційного шляху виникнення (появи, створення) радіо на протязі століття я обрав слово - виникнення. В даному випадку, якщо виникнення радіо відбулося, то це однозначно і безапеляційно говорить про хронологічну першість та об'єктивність появи певних засобів радіо, а не радіо взагалі. Критерієм виникнення певного засобу радіо є його практичне виконання (вперше) та публічна демонстрація. Думаю, що "синонімом" словосполучення "Історія виникнення радіо" є "Історія (або хронологія) раннього радіо". Спочатку я хотів назвати статтю: Раннє радіо, Історія раннього радіо, Хронологія раннього радіо, Піонери раннього радіо, але іншомовний термін "раннє радіо" не набув, на мою думку, достатнього поширення в Україні.

Раннє радіо було результатом еволюційного розвитку науки і техніки, кропіткої праці вчених, інженерів, техніків, ентузіастів протягом століття. Тому є не коректним питання про відкриття, винахід чи іншу форму персонального авторства радіо. Нема і не може бути якогось конкретного винахідника радіо. Але на жаль існують міфи, далекі від дійсності, про світову першість у винайденні радіо: Н.Тесла, Г. Марконі, О. Попов та інші. Тому давно пора поставити крапки над "і" в радіо, тим більше, що ще Г. Марконі казав, що "...ідея радіо була настільки елементарна, настільки проста в логіці, що здавалося важко повірити". Для "крапок" необхідно просто здійснити елементарний порівняльний аналіз існуючих фактів, задавши критерієм не винахід якогось суб'єктивно-абстрактного радіо а використати інформаційну ознаку (електромагнітну хвилю) при оцінці виникнення засобів радіо. А якщо коротко, то просто порівняти в часі об'єктивно існуючі історичні факти з погляду радіотехніка-професіонала, для якого ця задача є елементарною. Таким чином об'єктивно фіксується хронологічна поява, виникнення певного засобу радіо.

Об"єктивне слово "виникнення" дозволяє уникнути суб'єктивізму при оцінюванні призначення та хронології засобу радіо на відміну від слова "винахід". Тому що, в залежності від суб'єктивної думки авторів, вони трактують слово винахід як патент, або коли це їм потрібно, як нововведення, звісно не запатентоване, але також називають це винаходом як, наприклад, "винахідник по справедливості" О.С. Попов та деякі "винахідники" в інших країнах. На відміну від цього, слово виникнення об'єктивно фіксує хронологічну появу (вперше) реального, продемонстрованого засобу радіо, а не теоретично описаного в патенті або статті та досить часто практично не виконаного. Тобто якщо засіб радіо виник (чи в Европі, Африці, чи ще де) то це вже є об'єктивно, бо він вже реально з'явився вперше. На відміну від суб"єктивного трактування деякими авторами об'єктивного терміну "винахід".

І чисто моя суб'єктивна думка. Напевно 90% пересічних людей в Україні вважають, що радіо винайшов Попов. І можливо, незначний відсоток вважає, що радіо можливо винайшов не Попов а Марконі. Разом з ними, так вважав і я у минулому столітті, що саме Попов винайшов радіо вперше в світі але не запатентував. Це ще одна причина не називати статтю "винайдення", бо це не відповідає дійсності, а є результатом звичайних сенсаційних вигадок, пропаганди і т.і. Я вніс відповідні зміни у статтях Вікіпедії, пов'язаних з раннім радіом, наприклад "Попов Олександр Степанович", "Радіо" та в деяких інших.

Очікую на об'єктивні докази зміни назви статті. Якщо це станеться, то я звичайно, вимушений буду згодитися. Хоча я принципово проти розгляду радіо як винахід тому, що працював науковцем за тематикою радіотехніки біля 30 років, в основному за часів СРСР, та мав більше двох десятків винаходів, частина яких впроваджена у виробництво, за що отримав відзнаку "Изобретатель СССР". Таким чином я маю досвід винахідництва (та ще й в часи СРСР, коли патентна експертиза була на високому рівні). Змушений написати про це, щоб Ви були впевнені, що я маю достатній досвід та володію цим питанням.

Трохи забагато написав але не скорочував, щоб більш детально викласти свою думку.

З повагою, --С.Гор

Вітаю. Дякую за розгорнуте пояснення. З мого боку це була пропозиція, а не вимога, тому, думаю, можна й залишити "виникнення". А з "винайдення" створю перенаправлення. Хоча, звичайно, радіо виникло внаслідок низки винаходів. З повагою --lxlalexlxl (обговорення) 07:58, 7 серпня 2019 (UTC)Відповісти