Обговорення:Битви в історії України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перемо́жні би́тви украї́нців - переможні битви і військові походи, в яких брали участь як самостійна сторона або як частина союзницьких військ українці або їхні предки.

Список основних переможних битв українців[ред. код]

  • Похід на Царгород, 907 р. - у поході князя Олега на Константинополь. Київська Русь отримала велику контрибуцію. На жаль, звістки про цей похід відсутні у візантійських джерелах. Автор "Повісті временних літ" реконструював цю подію із того факту, що він мав копію угоди між Руссю і греками, спираючись на сумнівну гіпотезу, що такі угоди укладалися лише після переможних походів на Царгород.
  • Битва під Доростолом, 971 р. - згідно з українською та російською історичною міфологією, війська князя Святослава витримали облогу переважаючих сил противника - візантійського імператора Іоанна І Цимісхія. Насправді руси понесли тяжку поразку, Святослав зрікся всих завоювань на Дунаї, повернув усих полонених, і фактично визнав зверхність візантійського імператора в обмін на харчі для його війська на повернення додому.
  • Битва на Синіх Водах, 1362 р. - перемога русько-литовських військ на чолі з князем Ольгердом Гедиміновичем над татарами, після якої Південно-Західна Русь, формально залишаючись татарським володінням, перейшла під управління Литовської держави.
  • Хотинська битва, 1621 р. - перемога війська Речі Посполитої на чолі з гетьманом Яном Ходкевичем, частину якого складали запорозькі козаки на чолі з Петром Сагайдачним, над військами Османської імперії, які очолював султан Осман ІІ. Війна була визвана грабіжницькими морськими походами запорозьких козаків на міста узбережжя Чорного моря. За умовами мирної угоди після вйни Річ Посполита зобов'язалася покласти край кохзацькому піратству, але досягла цього лише в 1635 році із збудуванням Кодацької фортеці.
  • Варшавська битва, серпень 1920 р. - польські війська маршала Пілсудського розгромили Червону армію на чолі з Михайлом Тухачевським. Українські війська безпосередньої участі в цій битві не брали, але 6-та дивізія Армії УНР була частиною сил, що прикривала праве крило Середнього Фронту Пілсудського від удару червоного Південно-Західного фронту (Першої Кінної армії Будьонного).