Обговорення:Венгер Микола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: See-Saw Itch 16 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Прошу вікіспільноту допомогти з джерелами. Довідник «Українська література у портретах і довідках», на який посилаюся, я насправді навіть у руках не тримав. Біодовідку знайшов два чи три роки тому в Інтернеті за адресою http://snark.ukma.kiev.ua і зберіг текст, але зараз такого сайту немає. Потрібне посилання на «паперове» джерело (бодай сторінку вказати).

Крім того, в статті Зленка згадується ще кілька джерел, які для мене наразі недосяжні. В першу чергу, це другий том «Історії української літератури» (1967 або 1968 рік). Там є факсиміле титульного аркуша та фронтиспісу «Миколи Коваля», можливо вдасться відсканувати, була б ілюстрація. Можливо, фронтиспіс відтворений також у «Київський старовині» (нагадую: 1999, № 3). В тому ж числі журнала є також розвідка Миколи Бондара «Перший жанровий зразок української художньої прози». Точне посилання на неї варто б додати до вікістатті, а може, й якісь додаткові факти звідти запозичити. Крім того, відомі (лише за назвами) наступні джерела:

  • А. Погрібний. Перша українська повість // Друг читача, 28 березня 1967;
  • Г. Зленко. Первый украинский писатель-одессит // Вечерняя Одесса, 17 июля 1990;
  • Саул Боровой. Украинские писатели в Одессе. (Две загадки) [де опубліковано — невідомо, але відомо коли — восени 1995].

Ці джерела також корисно було б уточнити та залучити.

І ще: я насправді не знаю, чи повість «Толпа зевак» входила до складу «Сочинений Николая Венгера в стихах и прозе. Ч. 1» (1835). В тіх джерелах, що в мене є, вона не названа; згадано її лише в енциклопедичному довідникові «Киев» (Киев: Главная редакция Украинской советской энциклопедии, 1986, с. 680).—See-Saw Itch 17:53, 3 жовтня 2007 (UTC)Відповісти