Обговорення:Видова дискримінація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Yakudza у темі «Допрацювання статті» 10 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття є частиною Проєкту:Екологія (рівень: III, важливість: Низька)
Вікіпедія:Проєкт:Екологія Мета проєкту — покращувати усі статті, присвячені екології й охороні природи. Ви можете покращити цю статтю, відредагувавши її, а на сторінці проєкту вказано, чим ще можна допомогти. Учасники проєкту будуть вам вдячні.
III
(у розвитку)
Ця стаття за шкалою оцінок статей Проєкту:Екологія має рівень «стаття у розвитку».

Низька

Важливість цієї статті для проєкту Екологія: «Низька»
Чим допомогти:
Додайте, будь ласка, шаблон {{Стаття проєкту Екологія}} до всіх обговорень нових і старих статей, а також категорій з даної тематики
Статистика відвідуваності статті «Видова дискримінація»
Залишено Ця стаття — колишній кандидат на вилучення, що була залишена.

Пояснення причин і відповідне обговорення ви можете знайти на сторінці Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення/1 липня 2013.

Повторне виставлення статті на вилучення без ґрунтовних підстав для перегляду попереднього рішення може вважатися порушенням ВП:НДА.

Нейтральність статті[ред. код]

Стаття порушує принцип нейтральності: 1) відсутні АД; 2) у тексті є фрази на кшталт "Непристойну роль в розпалюванні видового терору відіграють деякі ЗМІ", "З початку 2010-х років в Україні з'явилися нові рухи, які активно застосовують видовий терор проти собак, котів, ворон, сойок, граків, сорок, кротів, яструбів і інших хижих птахів, кажанів", нічим не підтверджені; 3) стаття була створена 25 червня 2013 р., а вже 26 червня на сайті Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) з'явився анонс - див.скрін: http://www.peeep.us/2ea090d4 Це означає, що стаття створена в рамках пропагандистських кампаній, що їх веде КЕКЦ.

По суті[ред. код]

Саме визначення Видового терору як "системи використання насильства з метою усунення, обмеження інших видів живих істот-конкурентів людини шляхом їх поголовного або часткового винищення, знищення місць вирощування потомства і проживання" - неправильне, неадекватне і абсурдне. Тому що під нього підпадає, наприклад, застосування лікарем антибіотиків для лікування бактеріальної інфекції - в результаті чого поголовно зазнають винищення збудники захворювання, наприклад, S.aureus, а також знищується місце проживання. Так само під запропоноване визначення підпадає стерилізація хірургічних інструментів та шовного матеріалу, хлорування і озонування води, консервування продуктів. До видового терору повинно бути віднесено паразитування одних видів на інших, поїдання і знищення певними видами інших видів. Абсурдна концепція - насправді має місце не видовий терор, а боротьба за існування. Приведені приклади були спробами людини виправити небажані перекоси у екосистемах (чи те, що людина вважала за перекоси), в умовах недостатніх знань про зв'язки між елементами екосистем та відсутності адекватних математичних моделей.

Борейко вважає, що людина повинна перестати втручатися в екосистеми, і тоді все нормалізується. Це хибне уявлення, тому що вплив людини - уже об'єктивна реальність. Він уже викликав свої наслідки, він є, і він буде. Більше того, в умовах появи видів, що інтродукуються, рівновага ніколи не буде досягнута - точніше, вона означатиме повне знищення такими видами їх жертв, чи нанесення максимальної руйнівної шкоди. Завдання повинно стояти так: виявляти вплив людини і інтродукованих видів, а також віддалені та непрямі наслідки цього впливу, з'ясовувати, яким чином цей вплив мінімізувати, і вживати відповідних заходів. Приклади інтродукованих видів - сірий пацюк, що в Середні Віки потрапив у Європу з Середньої Азії і приніс епідемію чуми. Припинення боротьби з ним не дасть нічого позитивного. Ідея невтручання в екосистеми та призначення людини винуватою з вимогою бездіяльності - це все одно, що голову в пісок.--Горицвіт (обговорення) 13:14, 28 червня 2013 (UTC)Відповісти

Ця стаття містить бездоказові матеріали, що порушують нейтральну точку зору.[ред. код]

Кожне з цих тверджень має бути підтверджене відповідним джерелом або видалено як вигадки:

Сучасний видовий тероризм демонструє цинізм, войовничу аморальність і готовність нехтувати життям інших живих істот.

В Україні та суміжних країнах (зокрема у Білорусі) ця ідея набула розвитку

(поява одного неавторитетного джерела ще не означає розвитку)

Видовий тероризм може бути індивідуальним (коли «шкідливих» тварин або рослини знищують окремі люди), груповим (коли винищенням інших істот займаються спеціальні організації або рухи, наприклад, рух кроухантерів), державним (коли на знищення певного виду тварини спрямовані зусилля цілої держави, наприклад, знищення в 1950-х роках горобців у Китаї).

Як правило, видовий терор спрямований проти так званих «шкідників» мисливського господарства (вовк, лисиця, сіра ворона), лісового господарства (деякі види комах), рибного господарства (сіра чапля, баклан), сільського господарства (нориці, ховрахи), а також проти так званих «нечистих» тварин — сов, кажанів, змій, жаб тощо. Останнім часом видовим терором стали займатися певні рухи — догхантерів, кроухантерів, фалкхантерів, бетхантерів, ретхантерів.

(де дані про винищення кожного з перелічених видів? Де незалежне підтвердження існування бетхантерів, ретхантерів, фалкхантерів і т.д.?)

Видова дискримінація щодо тварин активно застосовується в Білорусі і Росії, де масово знищуються бродячі собаки і коти, вовки, лисиці, сірі чаплі, ховрахи і багато інших видів тварин.

(де джерела, що це "активно застосовується", і при чому тут події у СРСР 25-річної давності?)

З початку 2010-х років в Україні з'явилися нові рухи, які діють за ідеологією видовізму у стосунку до собак, котів, ворон, сойок, граків, сорок, кротів, яструбів і інших хижих птахів, кажанів. У Києві, Одесі, Дніпропетровську, інших великих містах почастішали випадки отруєння собак догхантерами, а також відстрілу кажанів, сорок, сойок, яструбів і сірих ворон кроухантерами і фалкхантерами.

(догхантери є, але джерела лінь навести? а де джерела про всіх інших?) До проявів видового тероризму можна віднести масове і безконтрольне застосування на сільськогосподарських землях офіційно дозволених невибіркових пестицидів широкого спектру дії, створених на основі фосфіду цинку, які є головною причиною знищення багатьох видів дрібних ссавців і птахів, наприклад, занесених до Червоної книги України ховраха європейського та ховраха подільського (у Червоній книзі не йдеться про "масове і безконтрольне застосування". Де джерела?)

голубівниками та мисливцями відстрілюються сотні яструбів і соколів, навіть занесений до Червоної книги України сокіл-сапсан

(де підтвердження цим сотням?)

В даний час в Україні мисливцями знищується 1200–1300 вовків щорічно[3]. В тій чи іншій мірі видовий терор стосується досить великої групи видів тварин, насамперед хижих птахів, сов, змій, павуків, жаб, воронових, сірих чапель, бакланів, горобців, голубів, бродячих собак і котів, вовків, шакалів, лисиць, єнотовидних собак, ховрахів, кротів, сліпаків, сонь, бобрів, багатьох лісових комах, дрібних польових гризунів, а також великої групи так званих рослин «бур'янів».

(де підтвердження?)

Допрацювання статті[ред. код]

Вважаю, що стаття має бути допрацьована із урахуванням матеріалів із інтервікі, наприклад, англомовної та російськомовної вікіпедій. Тоді вже новому масиві даних буде краще видно недоліки, який матеріал буде зайвий. Видовий терор, як термін, вважаю, має право на описання у цій статті але він має бути представлений в тій мірі, в якій представлений в авторитетних джерелах. --yakudza 14:41, 10 липня 2013 (UTC)Відповісти