Обговорення:Герб Кубані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Geliba 12 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття належала до добрих. Див. сторінку обговорення. Статус надано 23 грудня 2011 року.
Після подальшого обговорення стаття була позбавлена статусу.
  • Зауваження до статті

1) побачивши назву, я подумав, що це про герб Краснодарського краю, однак відкривши статтю, в першому ж реченні написано, що це герб українського регіону Кубань. Однак зараз Кубань знаходиться в Росії. Тож якщо ми хочемо писати лише про українську Кубань, то треба назвати Герб української Кубані. Але це ще півбіди. Найгірше я знайшов у кінці. У Вікіпедії не заборонено додавати посилання на різні книги, але коли автор книги вставляє у статтю посилання на власну ж книгу, це скидається на просування власної точки зору. Я розумію, якби це вставив інший користувач, то не було би проблем, але коли вставляє сам автор, то це вже кричуще порушення НТЗ.

2) Якийсь там дивний переклад у статті. ось один з прикладів:

Оригінал:
Щит разделен крестообразно на 4 равные части: в 1 в серебряном поле пурпурового цвета украшенная золотом и драгоценными каменьями Княжеская корона, на верху коей золотой крест; во 2 в золотом поле приморская над водой крепость красного цвета, за оной огнедышащая сопка; в 3 в голубом поле серебряная рыба и в 4 в красном поле 3 бугра соли. Щит окружен каймой, на коей 21 золотая звезда, означает число станиц в Таманском округе.
переклад:
Щит почетвертовано з обвідкою: в першому срібному чвертьполі багрова княжа митрв з золотим хрестиком; у другому золотому чвертьполі — червона надморська твердиня над водою перед вогнедишною сопкою; у третьому блакитному чвертьполі — срібна риба (сом); в четвертому червоному чвертьполі — три топки солі; в зеленій обвідці — 21 золота зірка, що показують чисельність казачих станиць в колишній Таманській окрузі.

Яким чином пурпурового цвета украшенная золотом и драгоценными каменьями Княжеская корона, на верху коей золотой крест стала багрова княжа митрв з золотим хрестиком? Я ще розумію, пурпуровий схожий на багровий, але що таке митрв і куди поділося каміння? І в останньому реченні замість чисельності краще написати «кількість».

А цей переклад ще більш цікавий: Щит почетвертовано: в першій і четвертій, в золотому полі, фортеця червоного кольору, над якою черний двухгловий орел, що має на грудях Московський герб; у другій і третій частинах, в срібному полі, по два, навхрест покладені, прапори блакитного кольору з вензелями: імператриці Катерини II, імператорів: Павла I, Олександра I і Миколи I; між прапорів Отаманська булава, а з обої її сторін два бунчука. Посередині щита розміщений малий червоний щит, на котрому вензель імператриці Катерини II і 1794 рік. Над щитом золота міська корона. Щит підтримують два Черноморські казаки: з правого боку — одягнутий в давній однострій, а з лівого — в теперішній. Герб оточений зеленою обвідкою, на котрій 59 золотих зір, що показують чисельність казачих станиць в Черноморскому війську. Чому раптом чорний і чорноморський пишуться через е, а козаки через а?--Анатолій (обг.) 20:23, 16 грудня 2011 (UTC)Відповісти

3)В останньому розділі написано:

Герб відрізняється від варіанта 1874 р. літерами "Р.Ф." (тобто -Російська Федерація) замість вензеля імператора Олександра II на штандарті, який завершує композицію.

І поруч малюнок:

Покажіть мені на цьому малюнку літери Р і Ф. Я їх там не знайшов--Анатолій (обг.) 20:11, 16 грудня 2011 (UTC)Відповісти

Дякую за зауваження:

1а. В основі вказано, що це герб "українського історичного регіону Кубань". Якщо Ви маєте пропощзиції до уточнення - надавайте.

1б. Чому останній абзац не є нейтральною точкою зору. Зроблено висновок, що сучасна символіка є свідченням того, що населення краю обрало проросійську орієнтацію (на відміну від уснуючих альтернативних самостійницької та проукраїнської)?

2. Переклад робив геральдичний, а не дослівний (а посилання робив на російські оригінали). Дійсно є недоліки. буду редагувати. Ще раз дякую.

3. У статті було подано опис версії крайового герба 1995 року. Малюнок підписано як версію 2004 року. Щоб не було плутанини, я уточнив статтю.

З повагою, --Zheliba 08:08, 17 грудня 2011 (UTC)Відповісти