Обговорення:Дикий Євген Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: VoidWanderer у темі «Структура статті та деякі правила Вікі» 5 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Структура статті та деякі правила Вікі[ред. код]

RheyaMak, дякую за те, що зареєструвалися — тепер можна вести діалог. Ваші правки до статті цінуються, але у Вікі є певні правила чи усталені традиції, про які я вам зараз розкажу.

  • по-перше, структура статті. Найголовніший розділ Життєпис містить викладені у хронологічному порядку головні події, віхи на життєвому шляху особи. Якщо у розділі Життєпис є суб-розділи, то вони там запроваджуються тільки для того, щоб додатково акцентувати увагу читача на якихось докорінних змінах. Ця стаття мала суб-розділи «Війна на сході України», «Наукова та професійна діяльність» (невдало названий розділ), та «Антарктичний центр». Це означає, що в житті людини відбулася важлива подія — людина пішла на війну добровольцем. Потім демобілізувалася, продовживши наукову і професійну діяльність. Потім отримала важливу посаду директора Антарктичного центру. Додаткові розділи (у цій статті є тільки розділ Громадська та політична діяльність, проте бувають і інші — Особисте життя, Сім'я, Хоббі, тощо) створюються у статті, якщо викладати якийсь аспект діяльності людини у хронологічному Життєписі вже стає складно. Наприклад, якщо людина науковець, але захоплюється музикою, то її аматорські, але все ж досягнення у цій галузі впродовж років (чи навіть десятиліть) краще викласти в окремому розділі «Музика», а не в основному Життєписі. Бо на долю людини ці події практично не впливали, але все ж про них не можна не згадати. Своєю правкою ред. № 25290865 ви розбиваєте хронологію статті у розділі Життєпис, переносячи довоєнні події у розділ після демобілізації.
  • по-друге, у тексті Вікі-статей не встановлюється посилання на зовнішні сайти. Тому неправильним є таке оформлення:

читав лекції з методів протидії гібридній війні РФ у Литовській військовій академії ім. Генерала Жемайтіса

правильним було б таке оформлення:

читав лекції з методів протидії гібридній війні РФ у Литовській військовій академії ім. Генерала Жемайтіса

стаття Литовська військова академія ім. Генерала Жемайтіса ще не написана, але це не проблема. В майбутньому хтось її напише, і червоний лінк перетвориться на синій.
  • по-третє, для Вікіпедії головне — ВП:Перевірність. Це означає, що читач повинен мати змогу перевірити текст Вікі-статті у вказаному у виносках джерелі. Тому ось такий текст:

Під час перебування на реабілітації навесні 2015 читав лекції з методів протидії гібридній війні РФ у Литовській військовій академії ім. Генерала Жемайтіса, на основі яких написав підручник «Гібридна війна РФ в Україні: досвід для Балтії». Книгу перекладено російською, литовською та англійскими мовами, з 2015 використовується як підручник при підготовці офіцерів країн Балтії.

повинен супроводжуватися прямими джерелами, що саме читав лекції, саме у 2015 році, і що книга саме використовується як підручник при підготовці офіцерів країн Балтії. Наразі ми можемо константувати тільки те, що книга справді вийшла друком у 2016 році. Не більше.

Якщо у вас є питання, чи потрібні додаткові роз'яснення — задавайте їх тут. --VoidWanderer (обговорення) 12:02, 29 травня 2019 (UTC)Відповісти

Якщо його наукова діяльність не може бути органічно викледна у Життєписі, то звісно, варто виділити окремий розділ. --VoidWanderer (обговорення) 17:15, 29 травня 2019 (UTC)Відповісти
У нас є давня традиція виділяти такий розділ у статтях про науковців, наприклад Добровольська-Завадська Надія Олексіївна, Ервін Шредінгер, Стівен Гулд тощо.--Brunei (обговорення) 19:16, 29 травня 2019 (UTC)Відповісти
Розкішні статті. Вони, до речі, не суперечать тим рекомендаціям, які я давав новачку. Хоча, із написаного можна зробити висновок, ніби тільки другорядні сфери діяльності заслуговують на окремий розділ — це моя недоробка, неточно висловився. --VoidWanderer (обговорення) 20:02, 29 травня 2019 (UTC)Відповісти