Обговорення:Думка й мова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Назва статті

[ред. код]

Виникла дискусія з приводу правильної версії назви статті. Передісторія зі сторінки заявок на права адміністратора (тимчасові):

  • Ще одне запитання. Ось Ви перейменували Мисль і мова на Думка й мова. Як я зрозумів взяли перше джерело, причому не зовсім профільне. А інститут його імені подає Думка та мова. Кому вірити? --Submajstro (обговорення) 18:07, 24 липня 2023 (UTC)[відповісти]Відповісти
    З того, що мені вдалося знайти - оригінал 1862 року [2] (і на сайті інституту той самий пдф) був опублікований російською мовою, причому ще в ті часи, коли додавали твердий знак наприкінці слів. Тому в оригіналі воно називалося "Мысль и языкъ", а оскільки назви книжок прийнято транслітерувати або перекладати, то переклав "Думка і мова". Також інститут імені цього вченого дає таку саму назву. Але тут може бути випадок, коли саме транслітерація, а не переклад. Давайте я зараз напишу своїй подрузі, вона філолог за освітою і явно краще за мене знає, як воно має бути. --Dmytro Tvardovskyi (обговорення) 19:44, 24 липня 2023 (UTC)Відповісти

Результати обговорення з філологинею (діалог скопійовано з Телеграм)

[ред. код]

Питання:

"Привіт! Є питання як раз по твоєму профілю. У Вікі є така стаття: [1]. Виникло питання з приводу того, як назвати цю книгу. З одного боку, вона була видана в 1862 році [2], тому оригінальна назва "Мысль и языкъ". З іншого - в українській Вікі прийнято або перекладати, або транслітерувати назву. Тому виникають ще кілька варіантів: "Мисль і мова" (як було) та "Думка і мова" (як я перейменував і як вказано на сайті інституту [3] імені цього вченого)."

Відповідь:

"Привіт! Як на мене, твій варіант краще відображає зміст книги. Так, Потебня говорить про психологію, про виникнення мови тощо, а в цьому контексті доцільніше було б ужити слово "мисль", натякаючи саме на процеси мислення. Проте робота значною мірою є умоглядною, і основний акцент у ній робиться саме на зв'язку слів та думок, тобто внутрішнього мовлення, уявлення людей про різні речі, тлумачення висловів співрозмовника тощо. З огляду на те, що автор спирається більше на мовознавство, ніж на нейробіологію та психологію (просто тому що за його часів ці галузі не були настільки розвинені), більш коректно буде назвати книгу "Думка і мова"."

--Dmytro Tvardovskyi (обговорення) 05:45, 26 липня 2023 (UTC)Відповісти