Обговорення:Карліно (монета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Dmytro Tarnavsky у темі «Зміст статті» 3 місяці тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті Карліно (монета)

Шаблон статті

[ред. код]

Доброго дня. Загальний універсальний шаблон, який зараз використовується в статті ({unibox}), здається не дуже підходить для неї (як і взагалі для статей з нумізматики) і інформація, що в ньому міститься не дуже релевантна змісту статті. Наприклад, абсолютно помилково наведені назви держав, що використовували цю монету (ані Італійська республіка, ані в республіка Мальта, що наведені в шаблоні, ці монети взагалі ніколи не використовували). Також помилково наведені прапори держав, що взагалі не існували за часів обігу карліно. І навпаки, не наведені ані назви, ані прапори чисельних держав, в яких карліно використовувався. Пропоную переробити шаблон, або замінити більш адекватним. З повагою, --Dmytro Tarnavsky (обговорення) 16:09, 14 лютого 2024 (UTC)Відповісти

Зміст статті

[ред. код]

Доброго дня. Судячи з «історії змін», ця стаття перекладена з статті ru:Карлино (монета) у рувікі. Нумізматичні статті рувікі, хоча і дуже чисельні, сумновідомі своєю надзвичайно низькою якістю і часто містять помилкову, або й взагалі вигадану чи фальсифіковану інформацію. Наприклад, стаття "Карлино" в рувікі (відмічена позначкою "добра" !!!) містить таку інформацію:

- Кроме различных итальянских государств карлино чеканили и на Мальте во время правления Мальтийского ордена. На этом островном государстве он составлял 10 грано.

Ця абсурдна інформація дослівно відтворена в українському перекладі:

- Крім різних італійських держав карліно карбували на Мальті під час правління Мальтійського ордена. На цій острівній державі він становив 10 грано

Між тим карліно ніколи не карбувався на Мальті ані під час правління Мальтійського ордену ані в будь-який інший період. Монети, подібні на карліно карбувались лицарями-госпітальєрами на острові Родос, але це було за 200 років до того, як орден перебрався на Мальту і отримав назву Мальтійського. І знаходиться Родос зовсім в іншій частині Середземного моря, ніж Мальта

Також в статті рувікі "Карлино" в одному розділі наведено сумбурну інформацію про абсолютно різні валюти і монети (карліно Неаполітанського королівства XIV століття і карліно Сардинського королівства XIX століття не мають між собою нічого спільного, крім назви, яка також походить зовсім від різних Карлів - Карла Анжуйського і Карла Еммануїла) як одну послідовну історію, що може викликати у читача враження, що це історія одного типу монет, або принаймні монет, що мали між собою хоч щось спільне. Нажаль, це також автоматом без аналізу було перенесено в українську версію статті (взагалі, складається враження, що стаття не вичитувалась і не аналізувалась - просто перекладена автоперекладачем з російської і в такому вигляді опублікована в укрвікі).

В той же час, разом із вкрай неякісним варіантом статті в рувікі, існує непорівняно краща версія в італійській вікі, яка наводить значно більш якісну і набагато краще структуровану інформацію - Carlino (moneta). Якщо вже стаття все рівно не пишеться, а банально бездумно перекладається з іншомовної вікі через автоперекладач, то чому для цього обирати чисельні неякісні стаби з рувікі, а не повноцінні статті в сусідніх розділах? (якщо жахлива російська "Карлино" з фальсифікованими даними отримала в рувікі статус "доброї", це яскраво говорить про загальний рівень інших нумізматичних статей росвікі).

Пропоную видалити наявну версію автопереклада статті з рувікі разом з усіма її помилками і або написати статтю з нуля, або принаймні зробити атопереклад з якісних іншомовних, не російських версій вікі.

З повагою, Dmytro Tarnavsky (обговорення) 17:28, 14 лютого 2024 (UTC)Відповісти