Обговорення:Комиш-Зоря

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статтю «Комиш-Зоря» поліпшено в рамках тижня Запорізької області
(13 березня 2012 року — 8 квітня 2012 року)

На Запоріжжі мешканці Комиш-Зорянської ТГ протестували проти ліквідації служби невідкладної допомоги[ред. код]

Файл:Https://d2bivpxs8ong2u.cloudfront.net/images/resize/1040x2.5/7ce8a9ea340a3ce1.jpg
https://d2bivpxs8ong2u.cloudfront.net/images/resize/1040x2.5/7ce8a9ea340a3ce1.jpg
Файл:Https://d2bivpxs8ong2u.cloudfront.net/images/resize/952x1.78/01260199bc7ea90e.jpg
https://d2bivpxs8ong2u.cloudfront.net/images/resize/952x1.78/01260199bc7ea90e.jpg


З 15 лютого наступного року в селі Білоцерківка Пологівського району планують ліквідувати службу невідкладної медичної допомоги. Натомість посадовці радять селянам користуватися послугами швидкої медичної допомоги з Більмака. Своє обурення цим місцеві жителі висловили 18 грудня під час акції протесту біля Комиш-Зорянської селищної ради.

О 8.30. ранку біля селищної ради зібрались жителі сіл, які користуються послугами Білоцерківського пункту невідкладної медичної допомоги. До них із роз’ясненнями вийшли голова Комиш-Зорянської територіальної громади Ігор Гнатуша й головний лікар первинної медико-санітарної допомоги громади Євген Зема.

Пояснили: кошти на невідкладну медичну допомогу державою не передбачені. Їх бракує, навіть, на зарплатню працівників первинної ланки. "Все, що ми заробили, ми маємо витратити хоча б на зарплати. Що стосується медикаментів, бензину, комунальних послуг, це все селищна рада не відмовляється платить. Коли зросте мінімальна заробітна плата до 6-ти тисяч гривень, у мене постає питання катастрофічної нестачі коштів. Тих самих коштів, що дає Національна медична служба тільки для своїх працівників,"- каже Євген Зема.

Також додає, що йому вистачить тільки покрити той штат робітників, який знаходиться в амбулаторіях і ФАПах. А щодо пункту невідкладної медичної допомоги – грошей не вистачить.

Пункт невідкладної медичної допомоги працює при Білоцерківському ФАПі з 1990-го року. З 2017-го його роботу фінансує Комиш-Зорянська об’єднана територіальна громада. На сьогодні 6 його співробітників – три фельдшери і троє водіїв - обслуговують жителів 4-х сіл у вечірній та нічний час. Протягом 30-ти років врятували багато життів, - кажуть селяни.

"У мене був такий випадок. Коли у мене схопило серце, визивали скору помощ із Куйбишева. І якби не наші медсестри, я б вже не розмовляв тут,"- говорить мешканець села Білоцерківка Анатолій Резник.

Старша фельдшерка пункту невідкладної допомоги Лілія Бичик каже, що викликів у них щодня вистачає: "4 села обслуговуємо: Благовіщенка, Білоцерківка, Ланцево, Черешневе. – Скільки у вас машин? – Одна "Таврія", допотопна, старенька "Таврія".

Зараз перед керівництвом громади стоїть завдання зберегти штат медичних працівників первинної ланки за рахунок так званого "стимулюючого дофінасування" з місцевого бюджету, - розповів голова громади Ігор Гнатуша. Це – 1, 5 мільйони гривень. На утримання невідкладної меддопомоги необхідний ще 1 мільйон гривень. І цих коштів у "стимулюючому" фонді немає.

"Мінімальна заробітна плата підвищиться з першого січня. Надбавка з боку держави підвищиться лише на 70 гривень – від 650 до 720-ти гривень. Вона не покриває видатки нашої первинної медицини. І держава каже: ми вам даємо одного лікаря і одну медичну сестру і оплачуємо їх працю. Всі інші – ви або скорочуєте, або знаходите варіанти їхнього утримання,"- намагається пояснити протестувальникам Ігор Гнатуша.

У Білоцерківському пункті невідкладної медичної допомоги у денний час працюватимуть ще 4 співробітники – три медсестри і один водій, - повідомив Ігор Гнатуша. Одна з медсестер виходитиме у другу зміну, щоб надавати послуги населенню до 20-ої години. У нічний час працюватиме швидка допомога. Для збереження штату медичних працівників керівництво громади шукатиме юридичні можливості, - голова Комиш-Зорянської селищної ради.[[На Запоріжжі мешканці Комиш-Зорянської ТГ протестували проти ліквідації служби невідкладної допомоги [[1]]