Обговорення:Кровообіг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: DenMoren 14 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стаття «Кровообіг» входить до спільного для всіх мовних розділів Вікіпедії списку необхідних статей.
Її покращення й доведення до статусу вибраної є важливим напрямком роботи проєкту.
Рік 2010 2011 2012
Переглядів 12763 25413 50972

Ознайомившись зі статтею, взагалі сумніваюсь в її доцільності саме з такою назвою (принаймні з таким змістом). В статті згадано все підряд: характеристику кровообігу (кола кровообігу), кровоносої системи і крові окремо (тобто намішано багато різнорідних даних. На мою думку, стаття кровообіг повинна містити детальний опис кіл кровообігу. Натомість історію дослідження потрібно перенести в ССС, бо саме її вчені і досліджували, а не кровообіг. Бо останній це наслідок дії серця і наявності судин.--О.Ю. 21:53, 12 вересня 2008 (UTC)Відповісти



Ну....повеселили...)))) щоб у когось так швидко рухалася кров....цікаво було би на це подивитися...з безпечної відстані ;) "Швидкість крові

Кров рухається по людському організму з різною швидкістю. Найшвидше вона тече по артеріях - її швидкість відповідає швидкості пішохода на прогулянці - 1,8 км на годину (500 мм/сек). По венах кров рухається повільніше: приблизно півкілометра в годину (150 мм/сек). " http://donorkrovi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=4 Я не сильно розбираюся в даній темі, тому правити не буду, щоб дурниць не написати, просто трохи помітив...помилку. З повагою, --Ден Морена 15:17, 31 травня 2010 (UTC) Або уточнити, що повне коло це все ж не 100 тис. км., а сумарні всі паралельні рогалудження, бо звучить забавно трохи).--Ден Морена 15:22, 31 травня 2010 (UTC)Відповісти

Кровообіг – філософська версія.[ред. код]

Відповідно до вікіпедії: «Кровоо́біг — процес постійної циркуляції крові в організмі, що забезпечує його життєдіяльність.»

Але слово «циркуляція» має іншомовне походження. А тому, в українській мові воно є паразитним. У нашому випадку, воно дублює, витісняючи з вжитку, українське слово «обіг». Тобто, суржиковий вираз - «циркуляція крові», насправді, те саме, що українською - «кровообіг».

Як на наш погляд, то наявність «кровообігу» в організмі людини, насамперед, свідчить про те, що вона жива. В практичному сенсі, людина жива, якщо у неї є пульс «кровообігу».

«Кровообіг» в організмі людини детально описано у відповідних науках. А мета наша – надати йому певне філософське розуміння.

Є припущення, що таке розуміння криється у слові «обіг».

У тлумаченнях «грошообігу» і «товарообігу» «обіг» називають «рухом» грошей і товарів, відповідно. Тобто, якщо бути послідовним, то «кровообіг» - це теж «рух» крові. Що, до речі, співпадає з відомим перекладом з латині: processus — рух. Таким чином, можливо припустити, що усякий «обіг» - це «рух».

Але «рух», за визначенням фізиків, надто загальне розуміння. А тому, най перша задача – це визначитись з характерними особливостями «руху – обігу», аби його не плутати з іншими видами рухів.

А почнемо вивчення «обігу крові» методом «чорної скрині». У нашому випадку, «чорною скринею» є організм людини.

Отже, на входах у «організм» маємо життєві «ресурси» - їжу, питво і свіже повітря, а на виходах, потім, – «сміття», в загальному розумінні. Плюс, ми точно знаємо, що організм доповнився новою порцією, потрібної йому, енергії. Тобто, було – ресурси, на входах, а стало – сміття, на виходах, плюс нова порція енергії, всередині.


Тож, робимо перший висновок, - «ресурси в організмі людини перетворились на сміття». Плюс - «було вироблено в організмі певну кількість енергії».

Далі, враховуємо такі відомі факти, а саме: «ресурси в організмі використовуються», а «сміття з організму видаляється».

Отож, і висновок мусимо вточнити, - «в організмі людини використання ресурсів перетворились на видалення сміття». Плюс, в наслідок того, - «було вироблено в організмі певну кількість енергії».

Далі, констатуємо те, що вироблена енергія є наслідком-продуктом, вказаних перетворень. Скажімо, таким же розумінням «продукту», яким є машини автозаводу, які він виробляє. Підкреслимо, що машини, які виробляє завод, власне, йому не потрібні. Його машини призначені для продажу, з метою, потім, на виручені гроші, придбати-оплатити нові людські і матеріальні ресурси і запустити їх у виробничий обіг.

Проте, є виробництва, наприклад електро-генеруючі, які, вироблену самими, електричну енергію частково, самі ж, і використовують у якості свого обігового ресурсу. Причому, чим більше виробленої електро-енергії споживають самі, тим менше електроенергії можуть продати і, тим менший можуть отримати собі головне, - прибуток.

Таким чином, можливо припустити, що організм людини, теж, може частину, виробленої самим, енергії використовувати у якості власного обігового ресурсу. Але, вочевидь, що, теж, чим більше своєї енергії організм людини використовує на себе, тим менше своєї фізичної енергії людина може продати, потім, за гроші.

Також, можливо припустити, що, використана організмом, як, теж, ресурс, своя енергія, теж, перетворюється у розуміння якогось сміття-непотребу і, яке, теж, організмом видаляється.

Таким чином, філософське тлумачення кровообігу в організмі людини може бути таким: «Кровообіг, сам по собі, уособлює складову логіки генерації власної енергії в організмі людини. В основі логіки – рух-обіг, тобто, - послідовні перетворення використання ресурсів у видалення сміття.»

В. Муха 23.11.2018 р.