Обговорення:Масове вбивство у Керчі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Микола Івкі у темі «Назва» 5 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статтю «Масове вбивство у Керчі» поліпшено в рамках Тижня популярних в Україні статей
(29 травня — 12 червня 2021 року)

Назва[ред. код]

Інші статті називаються до місця події, а не міста події. Може перейменувати потім у Масове вбивство у Керченському коледжі?--『  』 Обг. 15:13, 18 жовтня 2018 (UTC)Відповісти

.... з цими перейменуванням статті лише нині помітив, що вона прописана неправильно...Потрібно «Масове вбивство в Керчі»--『  』 Обг. 15:30, 3 грудня 2018 (UTC)Відповісти
Підтримую (в). --Микола Івкі (обговорення) 14:02, 4 грудня 2018 (UTC)Відповісти

Жахливого вбивства не сталося б, якби не було анексії Криму Росією[ред. код]

https://m.znaj.ua/events/181405-kerchenskoji-tragediji-ne-stalosya-b-v-ukrajinskomu-krimu-i-os-chomu. Микола Івкі (обговорення) 11:56, 23 жовтня 2018 (UTC)Відповісти

Перебіг подій. Для орієнтації.[ред. код]

Споруда коледжу:[ред. код]

- старий корпус, двоповерховий, у центральній частині — три поверхи, сходи, старий центральний вхід (зачинений)
- новий корпус, двоповерховий, на першому поверсі — центральний вхід з рамкою і вахтеркою, вестибюль, буфет зі столиками, на 2-му поверсі — адміністрація.
- новий корпус, чотириповерховий, аудиторії, центральний вхід з боку парку зачинений, центральні сходи, бокові сходи.
- гуртожиток, між ним та 4-поверховим навчальним корпусом — зачинені ворота.
- між старим і новим корпусами перехід по другому поверху, під ним — зачинені ворота у двір.
- 5-те училище — відокремлена будівля, після приєднання училища до коледжу є корпусом коледжу.

Опис події[ред. код]

Вибух був у буфеті на першому поверсі нового корпусу біля центрального входу (їдальня — в старому корпусі, вона не працює, вибух стався у буфеті). Стрільба — на бокових сходах 4-поверхового корпусу, на 2-му поверсі в новому і старому корпусах.

Під час 2-ї пари Росляков зайшов з двору, у куртці, з великою спортивною сумкою і рюкзаком (у дворику і в коридорах є люди, тож ймовірно зайшов на перерві перед 2-ю парою близько 10:00). Піднявся на 2-й поверх (темні сходи ліворуч), коридором пройшов у старий корпус, де в туалеті залишив сумку зі зброєю і патронами. Повернувся з рюкзаком до нового корпусу, спустився на перший поверх (зелені сходи праворуч) у вестибюль, сів біля буфету (вахтерка не бачила ніякої рушниці, бо її в нього тоді не було, і не була вбита, вона дістала поранення від вибуху вже потім). Перед початком великої 30-хвилинної перерви після 2-ї пари, Росляков зайшов у буфет, залишив там рюкзак з саморобним вибуховим пристроєм. Дзвінок на перерву за розкладом — об 11:40. Йдучи коридором від буфету, зняв куртку, залишився у білій футболці з написом «Ненависть». Піднявся на другий поверх (темні сходи ліворуч), забрав з туалету рушницю, патрони поклав у підсумок і почав стріляти на 2-му поверсі нового корпусу в адмінчастині. Об 11:46 в буфеті стався вибух. Після стрільби на бокових сходах 4-поверхового навчального корпусу, на 2-му поверсі нового і старого корпусу — спустився на 1-й поверх, збив замок в бібліотеці (бібліотека того дня була зачинена) і там застрелився з рушниці в рот, сидячи на полу.

Зброя[ред. код]

Рушниця Hatsan Escort Aimguard турецького виробництва з помповою перезарядкою, один патрон у стволі + 7 в магазині (стрільба зі швидким пересмикуванням затвору, звідси чутки про "автоматні черги"), використав пістолетну рукоятку (без прикладу, більш компактний варіант, вліз у сумку), патрони з картеччю. Вибуховий пристрій, підірваний дистанційно в буфеті, був начинений вражаючими елементами (болти, гайки тощо).

Відомі відео[ред. код]

На карті відмічено місце зйомок зеленими цифрами:

  • 1,2 — відео Mash («Влад Росляков идет по территории колледжа. Чтобы его не заметили он зашел через запасной вход» і «Влад Росляков идет к колледжу») — Росляков йде від автобусної зупинки вздовж будівлі 5-го училища і повертає у бік 4-поверхового навчального корпусу.
  • 3 — відео, що знімали студенти з вулиці на куті споруди коледжу, — видно задимлення від вибуху, чутно постріли (по 3-4 одиночних).
  • 4 — відео, що знімали студенти, які намагались рятуватись сходами у 4-поверховому навчальному корпусі — чутно ті ж самі постріли, що й у відео 3, хотіли спуститись з 3-го поверху боковими сходами, але побачили у прольотах два трупи, повернулись, пробігли поверхом до центральних сходів будівлі, спустились і на першому поверсі вилізли через вікно біля козирка зачиненого входу з боку паркової алеї (фото корпусу з боку паркової алеї, 23.10.2018).

Люди в масках з автоматами, про яких розповідали очевидці — це спецпризначенці, які проводили зачистку. Якийсь час доля кількох студентів була невідомою (ховались, втекли), звідси чутки про утримання заручників. Знайдений другий вибуховий пристрій — це сумка Рослякова в туалеті з пустими пачками від патронів, запалювальною сумішшю та кількома вибуховими пристроями (саморобними гранатами). Третій знайдений вибуховий пристрій — це залишений у дворі кимось зі студентів рюкзак, думали, що там теж вибухівка, але то виявився звичайний рюкзак.

До речі, у 300 метрах від коледжу розташований відділ поліції.

Станом на 27.10.2018 всю споруду коледжу включно з гуртожитком очеплено (росгвардія), зайняття проводяться з 24 жовтня у корпусі колишнього 5-го училища.

--Tagira (обговорення) 16:26, 25 жовтня 2018 (UTC)Відповісти

оновлено --Tagira (обговорення) 08:25, 28 жовтня 2018 (UTC)Відповісти

Доповнення. Очеплення повністю зняте 31 жовтня (рівно за два тижні після трагедії). До речі, у фойє коледжу під час російських виборів облаштовують виборчу дільницю, там же проводився і так званий референдум 2014 року. --Tagira (обговорення) 14:30, 1 листопада 2018 (UTC)Відповісти

Кілька фото для орієнтації[ред. код]

  • Кабінет промобладнання, оперативне фото СК РФ . Цей же кабінет на сайті коледжу. Це чотириповерховий навчальний корпус. З фото СК видно, що тут були люди, речі залишили. Ймовірно, там вела зайняття вбита Кудрявцева — викладач дисципліни «Технологічне обладнання» (за розкладом — середа, 2-га пара, каб. 203, 2-й поверх). У тому ж корпусі кабінет хімії (каб. 306, 3-й поверх), стільці стоять рівно, речей немає, очевидно нікого не було, кабінет був зачинений, замок вибито пострілом з дробовика.
  • Вхід з внутрішнього двору, яким Росляков зайшов у будівлю коледжу — фото після вибуху. Праворуч чотириповерховий навчальний корпус, подалі за ним — гуртожиток.
  • Приміщення, де Росляков розстрілював комп'ютери (скрін з відео) — це читальна зала бібліотеки на першому поверсі старого корпусу. Для порівняння — Фото 2015 року.

--Tagira (обговорення) 20:13, 29 жовтня 2018 (UTC)Відповісти

Доброго дня! @Tagira: Що це за тема і для чого вона? На яких АД дана тема ґрунтується? Звичайно перебіг подій потрен, однак усе це повинно відповідати АД, і не бути ОД. Також гуглкарти захищені АП.--『  』 Обг. 22:01, 29 жовтня 2018 (UTC)Відповісти

Тема має назву "Перебіг подій. Для орієнтації." Можна написати статтю за такими АД як "Комерсант", цитую: «Около 12 часов Росляков с двумя рюкзаками и помповым ружьем через плечо появился на проходной своего колледжа. Пожилая женщина, подрабатывавшая сторожем, прежде чем получить заряд дроби, успела нажать на кнопку, однако Владислава Рослякова это не остановило.», — у цьому «АД» відповідає дійсності лише одне слово — «Росляков». Щоб була адекватна вікі-стаття, авторам варто спершу самим мати уявлення про місце і хронологію події. Використання АД і заборона ОД, а також дотримання АП — це вимоги до вікі-статтей, а не до сторінки обговорень. Усі ці факти наведені на допомогу авторам статті, які матимуть час і натхнення її розвивати. --Tagira (обговорення) 13:15, 30 жовтня 2018 (UTC)Відповісти
Тоді дякую! @Tagira: головне щоб автори наводили АД. Взагалі я б розділи "опис подій" та "зброя" переніс би до статті з наведенням до них АД. Проте залишається проблема з ліцензуванням зображення, це невільне зображення, що не відповідає ВП:АП. --『  』 Обг. 14:55, 30 жовтня 2018 (UTC)Відповісти