Обговорення:Моріс Бежар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Albedo 16 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

На 81-му році життя в одній з клінік Лозанни помер знаменитий французький хореограф Моріс Бежар. Про смерть легендарного танцюриста повідомили представники компанії Bejart Ballet Lausanne, яка була заснована самим Бе-жаром у Швейцарії в 1987 році. Про обставини смерті хореографа поки що не повідомляють. Відомо лише, що минулого тижня Бежара було шпиталізовано вдруге за останній місяць з болями в серці та нирках.

Всесвітньо відомого французького хореографа вважають одним з основоположників сучасного танцю, який буквально вирвав балет з академічного полону.

Бежар почав займатися хореографією в 1941 році, а в 1944-му він уже дебютував у балетній трупі марсельської Опери. Проте незвичну стилістику танцю Бежара у Франції сприйняли неоднозначно, і він багато працював у інших європейських країнах. Його перший сценічний тріумф відбувся в Брюселі в 1959 році, коли він поставив "Весну священну > на музику Ігоря Стравинського.

За роки творчої діяльності хореограф представив публіці понад 200 постановок: «Болеро», «Жар-птиця», «Метаморфози», «Король Лір», «Бароко бельканто» та багато інших. Вистави Моріса Бежара були одними з найвідвідуваніших балетних вистав у світі. Низку своїх постановок хореограф присвятив друзям і близьким, які пішли з життя — Матері Терезі, Джанні Версаче, Фредді Меркьюрі, Федеріко Фелліні.

Останню прем'єру Бежара було призначено на 20 грудня 2007 року.-- 16:03, 1 лютого 2008 (UTC)Відповісти