Обговорення:Одяг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Godlike 16 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стаття «Одяг» входить до спільного для всіх мовних розділів Вікіпедії списку необхідних статей.
Її покращення й доведення до статусу вибраної є важливим напрямком роботи проєкту.
Рік 2010 2011 2012
Переглядів 5176 11286 14439

Стаття потребує значного вдосконалення по типу взуття.--Godlike 19:42, 15 січня 2008 (UTC)Відповісти

одяг і взуття — різні поняття. Вдумайтеся в дієслова.— 20:47, 16 січня 2008 (UTC)Відповісти

я мав на увазі якість статті та категорії, на які стаття поділена. --Godlike 15:57, 18 січня 2008 (UTC)Відповісти

сусп-во і одяг[ред. код]

Одяг і суспільство

Що б там не говорили, а перше враження про людину складається за її зовнішнім виглядом. Кожний з нас вдягає щось гарне та елегантне. Хороший смак завжди був ознакою вихованості. Слово мода наштовхує нас на думку про одяг, хоча означає більш широке поняття.

В наш час погляди на моду суперечливі.  Згадаймо хоча б, як розвивалася мода.

Раніше одяг використовували для звичайних практичних потреб зігріти тіло або запобігти його пошкодженню. В людському суспільстві одяг виник як засіб захисту тіла від зовнішніх дій навколишнього середовища. Холод, волога, дот, сніг, різка зміна температур, так само як нестерпна спека, вітер, що несе з собою пилюку, пісок, викликали у людині прагнення чимось захистити себе, вберегти своє тіло від цих неприємних і часто небезпечних для здоров'я явищ природи. Але з розвитком цивілізації одяг почали використовувати як окрасу . У кожного з нас поняття краси досить різне і кожен по різному цю красу розуміє. Можна досить довго порівнювати розвиток та ставлення до одягу, яке було раніше і яке існує в наш час. Я вважаю це нормальним тому, що цивілізація змінюється з кожним кроком. Якщо розглянути проблеми використання одягу суспільством, то раніше одягом люди могли прикривати свої фізичні вади наприклад (Карл VIII ховав за довгим одягом свої жахливі ноги, а Людовік XIV запровадив парик, щоб приховати лисину) Ідеологія радянського періоду нашої історії породила нову естетику в цілому і одягу зокрема. Суворість фронтового життя вимагала простоти і практичності в роки громадянської війни та повоєнної відбудови, зручності і доступності — в подальші роки. Мода відзначалась і національними мотивами, і інтернаціональними настроями залежно від історичного періоду.

Мода змінюється, обновляється, і кожний із нас повинен знайти в ній головне.

Мода полягає не в підкоренні певному зразку, а у виборі свого власного стилю, у визначенні, що тобі личить. Але є багато людей які не мають власного смаку і виглядають смішно й жалюгідно.

Від одягу залежить багато чого. Національний одяг країн допомагає зрозуміти пізнати духовний світ народу. В одязі втілюються потяг людини до прекрасного, її художньо-естетичні погляди й смаки, що робить одяг вагомою частиною мистецтва. Одяг включає в себе національну символіку окремо взятого народу. Отож дослідження такого виду матеріальної культури, як національний одяг, допомагає пізнанню й духовного світу народу. Одяг відтворює певну еволюцію самої людини. Вивчаючи сам одяг людини можна зрозуміти багато чого цікавого, наприклад її естетичні погляди й смаки, що робить одяг вагомою частиною мистецтва. Одяг включає в себе національну символіку окремо взятого народу. Отож дослідження такого виду матеріальної культури, як національний одяг, допомагає пізнанню й духовного світу народу.