Обговорення:Реріх Микола Костянтинович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Dzyadyk у темі «абзац має купу помилок» 6 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Реріх Олена[ред. код]

Це не менш, а навіть більш видатна постать. Незаслуженно в статті не сказано про неї щодного вагомого слова. — Це написав, але не підписав користувач StripedM (обговореннявнесок) 16:56, 27 березня 2008‎; підпис поставлено 08:25, 2 серпня 2017.

абзац має купу помилок[ред. код]

Наступний абзац має купу помилок

Деякі історики стверджують, що Реріх працював на розвідки СРСР і США, виконував завдання досконало розвідати територію Тибету. Цього відомого філософа-містика, митця й міжнародного авантюриста лідери Тибету визнавали за реінкарнацію Великого п'ятого далай-лами — засновника в 1642 році палацу Поталу в Лхасі.[7]
[7]. В. В. Цибулькін, І. П. Лисюк. СС-Аненербе: розсекречені файли — Київ, 2010

Невідомо, хто це - "Деякі історики стверджують". В. В. Цибулькін не історик, а розвідник, к.філол.н., керівник авторського колективу книги "Нариси з історії розвідки суб'єктів державотворення на теренах України". Ось посилання на рецензію, та уривок з рецензії Юрій Мицик. Рецензія (на вказану книгу)

Керівником авторського колективу значиться канд. філ[ологічних] наук, доцент В. Цибулькін
маємо справу з дешевою компіляцією, в якій читачеві пропонується жуйка з чорносотенних та кагебешних писань, де події розглядаються з позицій великодержавного російського шовінізму, до того ж під специфічним шпигуноманським кутом зору … до науки ця книга має дуже й дуже далеке відношення.
  • Отже, В. В. Цибулькін - керівник авторського колективу дешевої компіляції, псевдонаукової шпигуноманії
  • І. П. Лисюк нічим іншим невідомий, лише як співавтор книги "СС-Аненербе: розсекречені файли"
  • у абзаці Реріха безапеляційно названо "міжнародним авантюристом", не представивши жодного серйозного АД
  • твердження "лідери Тибету визнавали [Реріха] за реінкарнацію Великого п'ятого далай-лами" - протилежно дійсності. Хто ці "лідери Тибету"? Як відомо, Тибет (1912—1951) де факто був незалежною теократичною державою, і єдиний на той час лідер, Далай-лама XIII, не визнав, що Реріх є «Західний Далай-лама», керівник «Союзу Західних буддистів», і затримав на трагічну зиму 1927/28 року експедицію Реріха на плато Чантанг.

Шпигуноманський абзац, який має купу помилок, видаляється.

Звісно, версії цього абзацу можуть бути викладені у статті, але дуже акуратно.

Юрій Дзядик в) 10:08, 2 серпня 2017 (UTC).Відповісти