Обговорення:Рокінггем (округ, Нью-Гемпшир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Mykola Swarnyk у темі «...І про переслідування» 2 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стаття Рокінггем (округ, Нью-Гемпшир) є частиною Вікіпроєкту «Адміністративні одиниці країн світу», який покликаний покращувати всі сторінки, що присвячені географічній тематиці. Якщо ви бажаєте покращити вміст Вікіпедії з цієї теми, будь ласка, приєднайтеся до проєкту. Щиро запрошуємо всіх зацікавлених осіб.

Про Правопис[ред. код]

1) Правопис прямо вказує на варіантність написання власних імен з літерою "ґ". Чарльз Вотсон-Вентворт маркіз Рокінґгем якраз належить до таких "щасливців".
2) Цей сер Рокінґгем був британським прем'єром, який приклався до визнання Незалежності США, відповідно мав заслугу, за яку його іменем названо один з центрових округів у Штатах. Це треба розуміти.
3) В українському правописі-2019 НІДЕ НЕМА ЗАБОРОНИ писати географічні назви з "ґ", це висмоктана з пальця вигадка. Більше того, у §6 прямо вказується на вживання Ґ у топонімах України. Це при тому, що в українській мові, на думку деяких «знавців» літера «ґ» нехарактерна. А от в англійській - ну дуже-таки характерна і вживається повсюдно у власних назвах.
4) Якщо вже заводити мову про нехарактерні елементи - то якраз подвоєння «гг» можна назвати дивним і чужим для української мови.
5) Ще більш нехарактерні для духу вікіпедії бурхливі хамські кампанії перейменувань, не узгоджені ні з ким, чи може обговорені десь у якомусь Дискорді, де всі матюкають один одного так, що аж гидко туди заходити. От цього якраз робити не слід. Слід досягати консенсусу, і бажано спокійно та розважливо. Всім добра. Mykola Swarnyk (обговорення) 05:50, 14 липня 2021 (UTC)Відповісти

Про війни[ред. код]

Нагадаю, що статтю було перейменовано з в Рокінґгем (округ, Нью-Гемпшир) на Рокінггем (округ, Нью-Гемпшир) рамках кампанії неконсенсусних перейменувань у січні-лютому 2021 к-чем Flavius1 у числі інших 5000 гасел. Цю акцію ніде не обговорювалось, і звичайно ж, жодного «широкого консенсусу» не досягалось. Зате серед Ґ-ненависників (назвемо їх так) знайшлося кілька активних адмінів - зокрема Andriy.v, який відзначився накладанням спеціального обмеження, щоб не дай боже, назви з літерою Ґ не повернули в обіг. А адмін і за сумісництвом ще й арбітр Mcoffsky у липні заодно ще й вилучив 22000 тексту ред. № 32962313, щоб не допустити одну-єдину літеру в назві. Залишається хіба що навести цитату зі свідчень акад. Василя Німчука: «...у травні 1945-го тодішній нарком освіти Павло Тичина на чолі групи інтелігенції обстоює повернення безпідставно вилученої літери до абетки та відмовляється підписувати нову редакцію правопису.

"І тільки після того, як президент АН УРСР Богомолець сказав йому: "Щодо букви Ґ є пряма вказівка Сталіна", Тичина перестав чинити опір і підписав "Український правопис", який став чинним із 1946 року"

, - свідчить Василь Німчук[1].» Як бачимо, ідеї Сталіна живі і мають своїх палких послідовників. Mykola Swarnyk (обговорення) 12:55, 15 липня 2021 (UTC)Відповісти

...І про переслідування[ред. код]

Сьогодні @Mcoffsky: пише, що у нього «немає упереджень до літери "Ґ"». Добре. Наведу ще й тут арбітральне джерело для українських географічних назв, визначене Законом України[2].

Три позиції для Рокінґгем

  • Рокінґгем Rockingham Bay зат. Австралія
  • Рокінґгем Rockingham нас. пункт Австралія
  • Рокінґгем Rockingham нас. пункт США

Третій зі згаданих - це явно той, що згаданий у статті. Не вірю, що Мінекоресурсів могло зробити три підряд описки. Отак і думаю - звідки беруться люди, які замість служити спільноті і керуватись джерелами, з голови придумують якісь свої маргінальні «правила» про нібито недопустимість літери "Ґ" в географічних назвах, коли §6 прямо вказує географічні назви України з літерою "Ґ"! І крім Газетира є ще комплект Інструкцій з передачі географічних назв, є купа академічних джерел (напр. Шевченківська енциклопедія, системно літера Ґ в географічних назвах різних країн), інших енциклопедій (напр. ЕСУ, УСЕ), видавництв, які писали й пишуть географічні назви з літерою Ґ. Якщо хто поцікавиться, отут ред. № 32962320 джерело було наведене, можна було спокійно перейти за посиланням і подивитись. А що на Рокінггем? Крім Вікіпедії нічого! І те з одним "г"! Але бажання настояти на своєму і корпоративні договорняки затуляють людині очі... Ну і переслідування, звичайно. Бажання "витиснути" небажаного редактора постійним допіканням. Тисніть, тисніть, не такі вже тиснули. Mykola Swarnyk (обговорення) 08:39, 17 липня 2021 (UTC)Відповісти

@Mykola Swarnyk: зважаючи на Ваш стиль спілкування, я не буду відповідати на цю тираду, але маю попередити щодо грубих порушень ВП:Е та ВП:НО. --Mcoffsky (обговорення) 18:43, 17 липня 2021 (UTC)Відповісти
@Mcoffsky: Звичайно, зваживши на купу порушень, вчинених вами в цій статті і в ряді згаданих мною, і на які відповіді у вас нема, дуже вигідно схопитись за свої кишенькові повноваження і продовжити погрози. Булінг — це все, на що український арбітр здатний, коли за ним не стоять ні джерела, ні правила. Mykola Swarnyk (обговорення) 18:57, 17 липня 2021 (UTC)Відповісти
  1. Олена Григор'єва. Чим більшовицькій системі не догодила літера Ґ.//Дзеркало тижня, 25 січня, 2013
  2. Українська назва згідно з Газетирем (покажчиком) географічних назв світу. — К.: Мінекоресурсів України, 2006. — С. 1461.