Обговорення:Тяги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Albedo 17 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Як може, як сказано, пряма лінія, бути впуклою чи опуклою?? Притім що вона пряма (читай — першого порядку).--A l b e d o ® 05:23, 29 січня 2007 (UTC)Відповісти

Слід було означити — якщо це молдинг — екструдований профіль, якщо ж ґіпсовий — профілований елемент чи щось таке. --A l b e d o ® 05:29, 29 січня 2007 (UTC)Відповісти

ТЯГА, тяга, же. /значення за рос. словом з http://dic.academic.ru/dic.nsf/ushakov/1061422 /

1. тільки ед. Дія по глаг. тягнути в 4 знач. (устар.). Тяга судів линвою. Ѓ Сила, що тягне, рушійна. Артилерія на кінній і тракторній тязі. Кінська тяга. Парова тяга. Електрична тяга. Тяга повітряного гвинта.

2. тільки ед. Сукупність технічних пристроїв і машин (паровози, електровози і т.п.), що забезпечують експлуатацію рухомого складу (ж.-д.). Служба тяги. Начальник тяги.

3. тільки ед. Рух повітря (газів, диму) в пічних, котельних і інших пристроях, що викликається різницею тиску (ср. тягнути в 11 знач.). У печі хороша тяга. Слабка тяга. Сильна тяга. Тяга в паровому казані.

4. тільки ед. Переліт або літання птахів (прєїмущ. вальдшнепів) у відомі періоди (напр. в шлюбну пору, ср. тягнути в 10 знач.; полювань.). Бути, стояти на тязі (полювати під час тяги).

5. перен., тільки ед. Тяжіння, прагнення. Тяга до культури. Тяга до читання.

6. Брус, що сполучає частини машин або інших пристроїв (спец.). Тяга у возі (бруси, що сполучають кінці осей з кузовом).

7. Стрижень, що передає силу, що тягне, від однієї частини механізму до іншої (тих.).

8. Те ж, що гурт 2 в 2 знач. (архит.). Горизонтальна тяга будівлі.

9. Центр тяжіння (обл., спец.).

10. Тяжкість (обл.). Тягу страшну поднять-то підняв він, та в землю сам пішов по груди з натуги. Некрасов.

11. То, за що або чим можна тягнути (напр. мотузок, лямка, петливши, скоба і т.п.; обл., спец.). Дверна тяга (скоба).

12. Подати, тягло (старизни.). Після тяги і поля. Посадити на тягу.

Дати тягу (разг. фам.) - поспішно втекти. Лакей схопився і, тьопаючи худими сапожішкамі, без слова тягу дав. Некрасов.--A l b e d o ® 05:29, 29 січня 2007 (UTC)Відповісти