Обговорення:Флавій Аецій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Albedo 17 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті Флавій Аецій


Флавій Аеций (лат. Flavius Aetius; бл. 396—454) — полководець західно-римскої імперії, останній її герой і оплот перед розпадом.

Народився в 395 або 396 року в Дуросторе (нині Силістра) в Нижній Мезії. Син начальника вершників Гауденция, він в ранньому віці поступив в імператорську гвардію, але з 409 тода повинен був провести декілька років як заручника, спочатку у готського царя Аларіха, а потім у гунів. Повернувшись до Риму, він швидко зайняв видатне положення в імперії. По смерті імператора Гонорія в 423 році він прилучився до партії узурпатора Іоанна, але в 425 році Аеций перейшов на сторону Плацидії, матері і опікунки законного спадкоємця престолу Валентініана III, яка призначила його головнокомандуючим військами імперії.

Він був середнього зростання, міцний, хорошого складання, тобто не кволий і не огрядний; бадьорий, повний сил, стрімкий вершник, майстерний стрілець з лука, невтомний в метанні списа, вельми здатний воїн і прославлений в мистецтві укладати мир. У нім не було ні краплі жадності, анінайменшої пожадливості, від природи був добрим, не дозволяв поганим порадникам відводити себе від наміченого рішення; терпляче зносив образи, був працелюбний, не боявся небезпек і дуже легко переносив голод, жадаю і безсонні ночі.

У цьому званні він діяв енергійно і плідно. У 426 і 430 роках він дав сильну відсіч вестготам, що напали на Арелат, в 428 і 431 роках переміг франків на Нижньому Рейні і в 430 році захистив альпійські провінції від вторгнення ютунгов. Він ревниво охороняв свою владу і не терпів суперників по впливу. По його намовах Плацидія в 427 році запідозрила в зраді заслуженого намісника Африки — Боніфация, якого він же сам підбурював до бунту. Боніфаций був, нарешті, доведений до того, що дійсно призвав з Іспанії до Африки вандалів (429), але негайно ж переконався в своїй помилці, сам виступив проти вандалів і бився з ними хоробро, але безуспішно. Незабаром, в 432 році, він, в той час, коли Аеций був зайнятий в Галії, примирився з імператрицею і був нею призначений головнокомандуючим на місце Аеция. Завдяки цьому між обома полководцями зайнялася війна, яка кінчилася смертю Боніфация і повною перемогою Аеция в 433 році.

У 434 році Аеций примусив проголосити себе патрицієм і консулом, знов зайняв свій колишній пост і з тих пір протягом 20 років твердою рукою правив державою. Однаково майстерний як дипломат і полководець, він не тільки зумів приборкати німецькі племена, що мешкали в Галії, але і примусив їх ще служити інтересам імперії. Так, він в двох походах (435 і 436 роки) переміг бургундов, усмирив в Арморіке кельтів (436 рік), подавив повстання богодов (селян) Галії (435—437), примусив вестготів до світу (439) і на Сомме розбив франкського короля Клодіона. З гунами Аеций підтримував мир; але коли цар їх Аттіла готувався розгромити важ Захід, Аеций встиг вчасно об'єднати вестготів, аланов, франків і інші племена в один великий союз і з їх допомогою взяв в 451 році на Каталаунськіх полях над Аттілой перемогу, що мала усесвітнє значення.

Після раптової смерті Аттіли в 453 році імператор, побоюючись могутності Аеция, наказав в 454 році убити його під час аудієнції в палаці.

--A l b e d o ® 18:48, 19 березня 2007 (UTC)Відповісти